pixel

Проект за 3 нови острова в Пенанг, Малайзия

Bjarke Ingels Group (BIG), заедно с малайзийското архитектурно студио Hijjas & Ramboll, спечели международен конкурс, организиран от правителството на Малайзия, за разработване на генерален план за нови острови в южната част на Пенанг в Малайзия. Наречен BiodiverCity Penang, проектът е част от по-обща визия „Пенанг2030“ с ясен акцент върху насърчаване на социалното и икономическо приобщаване на района чрез устойчиво строителство.

Генералният план, състоящ се от три различни острова, обхваща приблизително 4,6 км обществени плажове, 2400 декара паркова зона, 25 км крайбрежна ивица и нова транспортна мрежа. Планът на BIG ще бъде нова устойчива глобална дестинация за културен, екологичен и икономически растеж. Хора и природа ще съжителстват на едно от най-биоразнообразните места на планетата. Огромното биоразнообразие на Пенанг обхваща множество различни топографии и защитени природни зони, които през последните години са в отстъпление пред мащабно градско развитие.

Проектът е замислен като „градска мозайка“ от три различни острова и като набор от насоки за градски дизайн за смесени програми, адресиращи пешеходни и транспортни мрежи, устойчиво изграждане и снабдяване с хранителни продукти. Трите острова ще обединят райони със смесено предназначение с между 15 000 и 18 000 жители на територии от 200 до 2000 декара и непрекъснат буфер от 50 до 100 метра около всеки район.

The Channels, първият остров от BiodiverCity, ще бъде изграден на три етапа. Първият включва създаването на технологичен парк и басейн с изкуствено създадени вълни. Във втората фаза ще бъдат изградени институциите за управление и институтите за изследвания в зоната. В третата фаза ще бъдат създадени зоните за култура в съответствие с наследството и жизнената творческа енергия на Джорджтаун в Пенанг. Технологичният парк, сърцевината на The Channels, ще се простира на площ от 2000 декара и ще включва зони за изледвания и бизнес инкубатори. Най-новата технологична дестинация в Малайзия ще бъде дом на конференции, образователни центрове и ориентиран към семействата технологичен парк, в който местни жители и посетители могат да изследват света на технологиите, роботите и виртуалната реалност.

Вторият остров от BiodiverCity, The Mangroves, ще бъде централният остров в проекта, отдаден на бизнеса. Островът ще бъде организиран около мрежа от защитени влажни зони, създавайки подходяща среда за едноименните мангрови гори – важна природна инфраструктура, която улавя четири пъти повече въглерод от обикновените гори. В центъра на острова ще бъде изграден „Бамбуковият фар“ – бъдещ домакин на срещи, конференции и големи събития, които ще информират света за постиженията и знанията, придобити в BiodiverCity. Сградите са проектирани да работят ефективно и до голяма степен ще бъдат изградени от нисковъглеродни материали като бамбук и малайзийски дървен материал, комбинирани със зелен бетон – устойчива алтернатива, съставена от промишлени отпадъци и рециклирани материали.

Най-западният остров на BiodiverCity, Laguna, e оазис за екологично живеене, организиран около централна марина. Осем по-малки острова образуват миниатюрен архипелаг, където плаващи, повдигнати на подпори и терасовидни къщи се възползват от естествената среда на Tanjung Gertak Sanggul. Мрежа от екологични коридори ще свързва горските резервати с крайбрежните плажове. В населените от хората райони на животните ще бъдат осигурени пасажи за безопасно преминаване.

BiodiverCity ще разполага с автономен воден, въздушен и сухопътен обществен транспорт в опит да създаде среда без автомобили, в която улиците ще се използват безопастно от велосипедисти и пешеходци.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: