pixel

Президентът на ЕБВР критикува енергийната политика на правителството

ебвр

Източник: cross.bg

Президентът на ЕБВР е изпратил скрито критично писмо до премиера от президента на Европейската банка за възстановяване и развитие критикува енергийната политика на правителството, твърди ПП „Нова алтернатива“.

Президентът на ЕБВР сър Сума Чакрабарти е адресирал писмото до премиера Бойко Борисов (с копие до вицепремиера Симеон Дянков и министъра на икономиката, енергетиката и туризма, Делян Добрев), в което изказва загриженост от „неочакваното решение“ на 14 септември т.г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да въведе такса за достъп до мрежата, със задна дата, на производителите на възобновяема електроенергия, съобщават от политическата партия.

В писмото се припомня, че ЕБВР през последните 16 години е финансирала проекти на стойност над 2,5 милиарда евро, включително за инвестиции в производството (ТЕЦ „Марица-изток“, Възобновяеми енергоизточници). В писмото е записано още, че въвеждането на такава такса за производителите на електроенергия от възобновяеми източници, означава, че повечето генератори „ще станат нежизнеспособни и няма да имат възможност да върнат заемите си, включително отпуснатите от Банката.“ Посочени са конкретни примери с два вятърни парка, които под различни форми са кредитирани от Банката за над 150 млн. евро.

Чакрабарти изразява и притесненията си, че таксите са въведени със задна дата и без предварителна консултация със заинтересованите страни от сектора. „Това поставя и по-широки въпроси сред всички инвеститори за надеждността на сключваните договори и предвидимостта на българската бизнес среда,“ пише още в писмото от ЕБВР.

В писмената кореспонденция президентът на ЕБВР любезно моли премиера да обърне внимание на този важен въпрос и да го вземе предвид, както и го уведомява, че Варел Фрийман – първият вицепрезидент на ЕБВР, ще има посещение на 22 октомври, за да продължи комуникацията по този въпрос.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: