pixel

Правителството прехвърли 20 млн. евро в проекти за жп инфраструктура

жп

Източник: mediapool.bg

Правителството реши да пренасочи 20 млн. евро (39 116 60 лв.) от средствата за магистрали към подготовката на жп проекти за следващия програмен период 2014-2020 г., съобщи правителствената информационна служба.

Средствата ще отидат за Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Парите се взимат от ос 2 на оперативна програма „Транспорт“, която е за магистрали, и се прехвърлят в ос 1 за жп проекти. Причината е изчерпването на бюджета по първа ос.

Промяната се прави за да може Европейската комисия да одобри изменението на оперативна програма „Транспорт“, което се бави от края на миналата година. Изменението е свързано с прехвърлянето на 110 млн. евро от проекта Батин – Белене за драгирането на Дунав от ос 4 на програма „Транспорт“ към ос 3 на програмата за разширението на метрото до летището и бизнес парка.

В момента метрото се строи с бюджетни средства заради липсата на одобрение от Европейската комисия.

Забавянето на изменението на програмата се забави заради осигуряването на средствата за проектирането на жп проектите. Правителството на ГЕРБ беше определило сумата от 50 млн. евро, която трябваше обаче да се вземе от техничаската помощ на оперативна програма „Транспорт“. Служебният кабинет обаче реши, че сумата е прекалено висока и поиска намаляването й. Сега правителството на новата тройна коалиция я връща на старото ниво.

Преди дни транспортният министър Данаил Папазов каза, че за подготовката на жп проектите за изграждане през следващия програмен период са необходими 90 млн. лв. Парите ще отидат за проектиране на жп отсечките Видин – Медковец, София – Септември, София – Драгоман и София – Перник – Радомир.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: