pixel

Повишено търсене на къщи в полите на Витоша

къща

Източник: monitor.bg

От края на 2011 г. се наблюдава нарастващ интерес от страна на хората с пари към луксозните къщи в полите на Витоша, като само за последната година са били купени 4 имота на цена над 1 млн. евро, научи „Монитор”.

Според Весела Илиева, шеф на агенция Uniques estates, засиленото търсене се дължи на 2 причини. „От една страна, българинът живее най-натясно в сравнение с всички останали от ЕС, а нормална е тенденцията успешните мениджъри с по-големи семейства да обитават по-просторен дом с двор и зеленина”, смята тя.

По думите й основните изисквания на купувачите са къщата да има 3-4 спални, хубав двор с площ поне около декар.

„Най-предпочитани райони са Бояна, Симеоново и Драгалевци и за това купувачите обръщат особено внимание на достъпа до имота, защото там има проблеми с инфраструктурата.”, допълва Илиева.

„Заради по-ниската цена от 300-400 хил. евро предпочитани от клиентите са и къщите в комплексите от затворен тип”, смята още брокерката.

„Тенденцията от миналата година ще се запази и през 2013 г. и хората с пари ще продължат да предпочитат да живеят в еднофамилни къщи. Не очаквам нарастване на броя на сделките, а те ще останат на нивото от 2012 г. Масово ще се продават къщи на цени от 500 до 700 хил. лв.”, прогнозира Илиева.

“Къщите в София са сравнително малък и доста стабилен сегмент от пазара, смята Полина Стойкова от Bulgarian properties. „Предлагането е ограничено, а интересът и към покупка, и към наем, е стабилен. Луксозните къщи, а и градските къщи като цяло са сред имотите с най-голям потенциал”, добавя тя.

По думите й през последните 2-3 години има сериозно връщане на интереса към къщи, защото  хората с по-високи доходи определено биха предпочели да живеят в еднофамилен дом.

„Не бива да се забравя обаче, че за покупката на къща трябват доста повече пари и след това за поддръжката й”, припомня Стойкова. „Къщи най-често се търсят в престижните квартали затворените комплекси, кварталите в полите на Витоша, а също и в центъра”, смята тя.

Според нея има възвръщане на интереса към лукс имотите от граждани на други страни. „Сега може да има допълнителен стимул с измененията в Закона за чужденците, които ще им дадат право на дългосрочно пребиваване при покупка на имот над 600 000 лв.”, смята Стойкова.

Най-високата оферта в София за къща, обявена за продажба е 7,15 млн. евро, сочи статистиката на imot.bg. Четириетажната сграда, която е паметник на културата, е с площ от 1050 квадрата и се намира на бул. „Цариградско шосе”, близо до Орлов мост. Общо в центъра офертите над милион евро са 33, а тези между 500 000 и 1 млн. – 37.

В Бояна се продават 18 къщи на цена от поне милион евро, като най-скъпото предложение от 2,85 млн. евро е за имот от 900 квадрата, сочи още статистиката.

В Драгалевци купувачи се търсят за двайсетина имота от сегмента с цена на милион евро. Най-много пари – 4,5 млн. евро се искат за най-скъпата къща, който е с площ от 920 кв. м и е разположена в двор от цели 5 декара.

В съседния Симеоново няма предложения за къща над милион евро, най-високата оферта е 800 000 евро. Имотът е с площ от 700 кв. м в парцел от 1540 квадрата.

9 оферти над 1 млн. евро са обявени в сегмента за кв. „Лозенец”, като най-високата от 1,9 милиона е за къща от 800 кв. м на ул. „Борова гора”, близо до пл. „Журналист”

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: