Porotherm М 50 – универсален зидарски разтвор за гарантирани резултати

Porotherm

Винербергер е компания с визия за устойчиво развитие не само по отношение на продуктите, които предлага, но и на цялостните решения. Системният подход е в основата на програмата на компанията от десетилетия. Винербергер дава решение за всяко конкретно приложение на всяка една от предлаганите системи от палитрата на Porotherm.

Porotherm

Така например тухлите за еднослойни стени без допълнителна топлоизолация с дебелина 38 см компанията предлага и съответния зидарски разтвор с повишени топлоизолационни характеристики.

За да допълни системите за външни стени, Винербергер вече предлага и универсалният зидарски разтвор Porotherm М 50.

Porotherm М 50 е фабрично произведена суха смес за зидарски разтвор, предназначена за изграждане на зидарии с керамични блокове Porotherm. Състои се от хидратна вар, цимент, пясък и добавки.

Porotherm

Лесен за приготвяне

Porotherm М 50
може да се разбърква с миксер, гравитачен смесител или със смесител с непрекъснато действие (проточен). При разбъркване с гравитачен смесител първо се сипва водата – около 6 литра на торба и след това се добавя сухата смес, бърка се 2–3 минути, до получаването на хомогенен разтвор.

Porotherm

Оптимална разходна норма

Разходът варира според дебелината на зида и вида на градивния материал. При керамични блокове Porotherm 25 N+F например, разходът е 55 – 60 литра готов разтвор на 1 кубичен метър. Приготвеният разтвор трябва да се положи, в зависимост от атмосферните условия, в рамките на 1–2 часа. Той се нанася по цялата контактна повърхност. Разтворът е предназначен за дебелослойно полагане – 12 mm.

Porotherm

Икономична и удобна опаковка

Porotherm М 50 се произвежда в торби от по 40 кг, което го прави особено удобен продукт за транспортиране и складиране. Това позволява да се забърква на дози според скоростта на работа на строителния обект. По този начин се свежда до минимум обектовата фира и не се налага да се изхвърлят големи количества забъркан, но неизползван разтвор.

Porotherm

Гарантирани резултати всеки път

С постоянната си рецептура разтворът Porotherm М 50 гарантира винаги отлични резултати. Приготвяната в заводски условия смес съдържа разбъркани в сухо състояние свързващи вещества, пясъци и добавки. Преди полагане изисква единствено добавянето на вода и разбъркване.

Porotherm

Постоянен контрол на качеството

Извършва се постоянен контрол както на суровините в състава му, така и на готовия продукт. Разтворът се тества по европейските стандарти за строителни материали. Проследимостта на производството гарантира спазването на сроковете на годност и контрол при възникването на рекламации. Porotherm М 50 отговаря на изискванията за група разтвори М5, съгласно БДС EN 998-2:2004, т.е. притежават якост на натиск минимум 5 N/mm² (50 kg/cm ). Тази якост позволява използването му при зидане и на носещи стени. Сухата обемна плътност на материала е около 1800 kg/m , а максималното зърно е до 4 mm.

Porotherm

Златните правила на майстора

Както при повечето сухи смеси на зидарски разтвори и при Porotherm М 50 трябва да се спазват основните принципи на зидане:

– При разбъркване, най-добре е винаги да се смесва съдържанието на цялата торба, а водата да бъде чиста (от водопровода). Това гарантира постоянно качество на прясно приготвения разтвор;

– Да не се допуска добавянето на други продукти в разтвора, например противозамръзващи добавки;

– Във вече свързващия разтвор да не се добавя вода, съответно да не се пребърква отново;

– По време на полагането и свързването на продукта да се съблюдава температурата на въздуха, на основата и на самия материал (винаги над +5°С).

Porotherm

Системните решения се отплащат

Важно е да се отбележи, че използването на всички елементи на една цялостна система е предпоставка за качественото изпълнение на всяка зидария, както и по-лесното и по-качествено полагане на последващите мазилки и крайни покрития Това  от своя страна води до икономии на средства при довършителните работи в сградата.

Винербергер

Винербергер е най-големият производител на тухли в света и заема водещи позиции на пазара на керемиди в Европа със своите над 200 завода в 30 държави. Основана през 1819 г. във Виена, компанията се търгува на Виенската фондова борса още от 1869 г. През 1986 г. компанията започва своята динамична експанзия, която е фокусирана върху строителните материали. Това превръща Винербергер от местен австрийски производител на тухли в най-големият в света производител на тухли в рамките само на няколко години. Придобиването на Тондах (Tondach) успешно допълва решенията за жилищно строителство чрез керамични керемиди и аксесоари за цялостни покривни системи. Придобиването на Земелрок Щайн Унд Дизайн (Semmelrock Stein & Design) разгръща портфолиото на групата Винербергер по отношение на решенията за ландшафтната архитектура чрез палитрата си от керамични и бетонни настилки. Придобиването на Пайплайф (Pipelife) - пластмасови тръбни системи - не само бележи стратегически етап в разширяването на основната дейност, но също така и намаляването на зависимостта на групата от силно циклични периоди в новото жилищно строителство.

Прочетете също: