pixel

По-умна стомана предотвратява щети от земетресения

smartmaterial

Строителната индустрия отдавна търси материали, които могат да издържат на изключително високи натоварвания, като например земетресение, и така съответно да осигурят добра защита на сградата. Използването на такива материали досега не е масово поради високата цена. Изследователи от Университета в Касел вече успяха да разработят интелигентна стомана, която може да бъде произведена евтино и в достатъчни количества.

smartmaterial

Мемори сплавта прави бетонните сгради устойчиви на земетресения. Такава сплав, запаметяваща формата, може да се използва и за изграждане на стоманени и стоманобетонни конструкции. След земетресение тази сплав отново възвръща оригиналната си форма, но понастоящем материалът е изключително скъп. Затова екипът разработва достъпна алтернатива, която се основава на желязна сплав, която вече притежава свойствата на паметта на формата. Тя възобновява първоначалната си форма, когато се стимулира механично.

Интелигентната стомана ще направи възможно да се защитят мостовете и конструкциите в застрашени райони от повреда и разрушаване от земетресения или големи натоварвания. Новият материал има огромен потенциал и ще може да се използва за крепежни елементи за дървени и солидни конструкции до армировъчни елементи за бетонни конструкции.

smartmaterial

Интелигентната стомана може да се конкурира с процеса на армиране на бетонни мостове вместо със стомана с въглеродни влакна. Материалът поглъща големи количества енергия, дължаща се на триене и деформация, например вибрациите при земетресение.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: