pixel

Оцветен бетон и неговите приложения

beton

Външният вид на бетонната повърхност може да бъде значително променен чрез използване на цвят или механична обработка, например шлайфане и полиране. Получената гладка повърхност предотвратява натрупването на мръсотия и прах, а ъглите и ръбовете могат да бъдат изгладени. Цветната или механичната обработка се използва за големи сглобяеми елементи, колони или извити повърхности.

Цветният бетон може да бъде произведен, като се използват присъщия цвят на бетона, цветни пигменти или покрития, например глазури. Цветът на бетона също така е отражение на неговия състав и обработка.

Следните мерки дават възможност за цветово оформление на бетона или оказват влияние върху него:
– различни видове цимент;
– оцветени агрегати (добавки);
– добавки като стъкло или мрамор и варовик;
– съотношение вода-цимент;
– свойства на кофража;
– покрития и глазури;
– цветни пигменти.

Съставът на видовете цимент показва разлики в цвета: портланд циментът е средно сив до тъмно сив, портланд циментът от нефтени шисти е червеникаво-кафяв, а белият цимент (с ниско съдържание на железен оксид) е почти бял. Използва се както като основа за бял бетон, така и в комбинация с пигменти. Инертните материали, така наречените добавки, също могат да оцветяват бетона. Базалтът го прави черен, докато желязото и медта го правят зелен и кафеникав.

Съотношението w/c е от решаващо значение за оцветяването на бетона. По повърхностите могат да се появят структури, подобни на облаци, и тъмни петна. Те могат да бъдат създадени умишлено. Текстурите, създадени с кофража, допълнително влияят върху външния вид на бетона – суров или оцветен. В зависимост от времето на деня, сезона и метеорологичните условия слънчевата светлина и сянката падат по различен начин върху повърхностите.

beton

Покрития и глазури

При оформлението могат да се използват бои и глазури, съвместими с бетона. Те се предлагат на силикатна или пластмасова основа. Глазурите се нанасят под формата на безцветен слой, за да предпазят например бетона от износване и атмосферни влияния. Непрозрачните покрития често водят до това, че откритите бетонни повърхности губят своите специфични свойства, като например текстура, шарка на кофража или разпознаваеми агрегати.

Цветни пигменти

Цветните пигменти са неорганични добавки, които се произвеждат синтетично и днес обикновено се предлагат под формата на пигментни препарати на водна основа. За оцветяването на бетон се прилага стандартът DIN EN 12878 пигменти за оцветяване на строителни материали на циментова и/или варова основа. Частиците трябва да могат да издържат на агресивната, силно алкална циментова паста и да са устойчиви на светлина и атмосферни влияния. По време на производството на бетон пигментите не трябва да се разтварят във водата за смесване. Те също така не трябва да се движат в образуващата се циментова паста – например да потъват на дъното – за да се постигне равномерен цвят.

Способността на пигмента да пренася собствения си цвят върху оцветяваната среда се нарича сила на цвета. Тя може да варира значително в зависимост от продукта. Синтетично произведените неорганични пигменти се произвеждат във всички цветове, например в съответствие със системата за цветово обозначение NCS (Natural Color System). Освен това са възможни бели цветове, които да бъдат произведени с бял цимент. Белият цимент също така постига значително по-добър резултат в съчетание с други цветни нюанси, отколкото сивият портланд цимент. Блестящи цветове като тези при лаково покритие обаче не са възможни поради състава и структурата на самия бетон.

Снимки: Ludwig Maximilian

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: