pixel

Откриха уникалния тунел под Босфора

podlez

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри в Истанбул тунела Евразия – първия тунел за автомобили под Босфора, съобщава АФП, цитирана от БТА.

През октомври 2013 г. Турция откри железопътния тунел Мармарай под Босфора, свързващ европейската и азиатската част на мегаполиса, припомня агенцията.

С откриването на тунела Евразия вече е възможно преминаването с кола под Босфора. Проектът цели облекчаване на натоварения автомобилен трафик в Истанбул.

Тунелът Евразия е с дължина 5,4 километра, от които 3,4 под Босфора. През него се преминава между двата бряга за 15 минути вместо, както досега, за 1.30 до 2 часа. Ежедневно през тунела ще преминават 120 000 до 130 000 автомобила.

Проектът е осъществен от консорциум, в който участва турската частна строителна компания Япъ Меркези и южнокорейската компания СК Груп.

Като се има предвид, че Истанбул се намира в сеизмична зона, тунелът е проектиран да издържа на земетресения или цунами.

„Миллиет“ пише, че таксата за преминаване през тунела до края на годината ще бъде само 15 турски лири, а събраните пари ще бъдат раздадени на семействата на загиналите служители на силите за сигурност.

През тунела не е позволено да преминават камиони, мотори, велосипеди, както и пешеходци. Максималната скорост, с която може да се движат колите през тунела, е 70 километра в час, информира вестникът.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: