pixel

Основно училище в Китай, проектирано като миниатюрно планинско селище

School 4
Наподобяващо планинско селце, основно училище в китайската провинция Ханджоу се състои от различни тематични къщички, обвити в цветни панели, чийто блясък се забелязва отдалеч.

School 1

Проектът, дело на архитектурното студио Wangwei към Института за ландшафтен дизайн и архитектура на китайската академия на изкуствата, адресира проблема с все по-честото затваряне на училища в малките отдалечени селски райони в Китай в резултат на бързите темпове на процеса на урбанизация. Училището с обща площ от 2604 кв.м. е от този вид училища в Китай, застрашени от изчезване. „В първоначалния си вид това училище изглеждаше като повечето в Китай – сгради, проектирани без въображение и без връзка с естествената заобикаляща среда, с остарели съоръжения и липса на учители. Основната ни цел с този проект бе да създадем привлекателна среда за учители и ученици.“, обясняват архитектите.

School 2

Дизайнът на училището е вдъхновен от хълмистия терен на селото и редуването на сиви и червени остро скосени покриви на къщите в селото. Преходът между отделните тематични къщички и различните нива във височина, съставен от стълби, въжени мостове и коридори, наподобява криволичещ път в планината, преплетен с бамбукова гора, овощни дървета, планински цветя и малък басейн. Реконструираното училище прилича по-скоро на къща, в която децата растат свободно сред природата.

School 3

Въпреки че проектът е реализиран в отдалечен селски район, не са използвани местни, нискотехнологични, обикновени методи на строителство. Комбинирани са икономически ефективни, модерни и екологични сглобяеми леки конструкции с подходяща традиционна изработка.

School 5

Разнообразие от поликарбонатни панели в червени и лилави нюанси, сиви и червени покриви, комбинирани на места с покритие от натрошени мозаечни плочки, терацо мозайки, комбинирани сгъваеми прозорци и врати създават свят, в който децата могат да наблюдават планините, небето и звездите и да усещат полъха на вятъра.

School 6

„Създадохме здравословно, артистично, естествено място за живеене. Това искат децата, учителите и родителите и това е, което не достига на повечето градски и селски училища.“, допълват от компанията.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: