pixel

Опасни фасади и шахти в центъра на Русе

ruse-fasadi

Проблемът е на един от тротоарите на улица „Славянска”, предаде БНТ. Антония Георгиева живее там. Тя посочва камък, който е паднал от фасадата преди около два месеца.

„Заграждаме с ленти да не минават хора, защото знаем, че това е опасно и въпреки това лентите се късат“, казва тя.

От община Русе обясниха, че опасните шахти не са част от обществената инфраструктура, а са прилежащи към сградата, затова поддръжката им е грижа на живеещите там. Както и състоянието на фасада й.

„Собствениците са тези, които имат ангажимент да пазят сградата в безопасно състояние и те носят персонална, имуществена и друга отговорност за увреждане на имущество или здравето на трети лица“, коментира казуса Спасимир Димитров, директор на Дирекция „Обществен ред и сигурност“.

От общината обясниха още, че законът дава право на кмета да издаде заповед, с която да задължи собствениците на сградата да я ремонтират. Ако тя не бъде изпълнена в посочените срокове, ремонтът трябва да се извърши за сметка на общинската хазна, а разходите да бъдат възстановени по съдебен път.

Предвид големия брой на подобни сгради в Русе, няма как тези реконструкции да се поемат от бюджета на общината.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: