pixel

Общежитие за студенти и бежанци „Тюбинген Регал“

Tübinger Regal

Някога на това място е имало паркинг, а от 2019 г. тук живеят в една сграда бежанци и студенти. „Тюбинген Регал“ в университетския град Баден-Вюртемберг предстои да бъде трансформиран.  Благодарение на концепцията на Регал с нейния здрав стоманобетонен скелет и неносещи вътрешни стени и фасади, сградата може да бъде адаптирана към други жилищни нужди в дългосрочен план. 110-годишни тухли бяха използвани повторно за изолираните с минерална вата външни стени. Проектът е разработен и изпълнен от Studio Schwitalla и Danner Yildiz Architekten.

Четириетажната сграда разполага с общо 22 жилищни единици. Дванадесет от тях служат за настаняване на бежанци, останалите десет са микроапартаменти и се отдават под наем на студенти. По план сградата ще се използва по този начин десет години. След това ще предлага достъпни жилища за студенти и семейства.

Tübinger Regal

Екипът взема допълнителни мерки, за да направи новата сграда по-устойчива. Използвани са естествени материали като дърво, а при тухлената зидария – дори рециклирани строителни материали.

Изолационни материали: минерална вата, EPS и многослойни панели от дървесна вата

Външните стени са изградени по цялата си дължина с две обвивки. Когато са носещи, те се състоят от стоманобетонна стена с дебелина 24 cм с вътрешна мазилка и задно вентилируем слой от минерална вата с дебелина 12 cм от външната страна. Негоримата изолация постига топлопроводимост от 0,035 W/mK и е покрита с UV-устойчива подложка. Отпред е откритата тухлена зидария с дебелина 11,5 см, изработена от повторно използвани тухли.

Снимки: Laurian Ghinitoiu

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: