pixel

Направиха първата копка на нов болничен корпус във В. Търново

Сградата ще бъде седеметажна и ще помещава всички отделения от Стара болница

ПЪРВА КОПКА ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВИЯ БОЛНИЧЕН КОРПУС КЪМ БАЗА I НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ във В. Търново беше направена вчера. В него ще бъдат преместени всички отделения, които последните 50 години се помещаваха в Стара болница, и това ще спести на лечебното заведение разходи в размер на 400 000 лв. С реализираните икономии стационарът ще успее да закупи нова и модерна техника, както и да изпраща повече свои кадри на обучения и повишаване на квалификацията в чужбина. Средствата за инвестицията са от продажбата на недовършения хирургичен корпус и неизползваемите парови стопанства на търновската лечебница.

Историческата за града копка бе направена по време на честването на 150 години от създаването на МОБАЛ. Церемонията бе уважена от заместник-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, областния управител проф. Любомира Попова, кмета на Велико Търново Даниел Панов, градоначалниците на останалите общини в областта, директори на здравни заведения и институции, лекари и общественици. Отец Славчо отслужи молебен за здраве и благослови строителството на новия корпус. Той изпълни ритуал с три камъка за успех на проекта и заби кирката в земята. След него това сториха директорът на болницата д-р Стефан Филев и кметът Даниел Панов.

НОВАТА СГРАДА ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕНА ЗАПАДНО ОТ БАЗА I, а болничните стаи и кабинети ще са с разположение изток – запад. Тя ще е седеметажна, ще има и сутерен, в който ще са поместени съблекални, технически помещения, централен склад за консумативи и резервни части и други. Първият етаж е отреден за инфекциозно отделение. То ще приема пациенти на общо 22 легла. Ще има помещения за хоспитализиране и на деца с придружител. Етаж 2 е за неврологично отделение, като стаите там ще са с по две и три легла, както и интензивен сектор с 10 легла. Ортопедията и травматологията ще се намират на третия етаж. За тях са предвидени общо 22 броя легла. Етаж 4 ще приеме родилния сектор. Ще бъдат изградени две предродилни зали и две родилни. Болничните стаи ще разполагат с 12 легла. Етаж 5 е за акушеро-гинекологичния сектор, а шестият – за неонатологията. За най-малките пациенти е предвиден интензивен сектор, където са на разположение 7 кувьоза, стая за специални грижи с 5 легла и изолатор с 4 легла, стая за кърмене със собствен санитарен възел, както и стая за изписване на новородените. На последния етаж ще има операционен блок с 4 операционни зали – две гинекологични и две ортопедични. Ще се изгради връзка със съществуващия операционен блок, така че да се получи цял операционен блок с 9 операционни зали.

В западната част на сградата ще бъде обособен паркинг за служители и посетители на лечебното заведение.

Изпълнител на проектирането и строителството е столичната фирма ДЗЗД „ПС Инженеринг“. Към реално строителство ще се пристъпи най-рано през февруари 2018 година.

По повод честването на 150-ата годишнина директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев коментира, че търновската болницата е четвъртата изградена в България, но първата създадена и издържана изцяло от родолюбиви българи. Според него пътят, който лечебното заведение е извървял до достигане на сегашното си състояние, бил труден и тежък, но днес стационарът има ясно формулирани цели, задачи и приоритети, които изцяло отговарят на потребностите в региона. „В последните 15 – 20 години МОБАЛ постигна много, оказва своевременна, достъпна и високоспециализирана диагностична и лечебна дейност, осигурява консултативна и диагностична дейност, съвременно ниво на обучение на студенти и специализанти, утвърди се като една от най-добрите работещи донорски бази в страната“ заяви той. Д-р Филев уточни, че в последната година в здравното заведение са лекувани 20 125 болни, което с близо 1500 повече пациенти от предходната година. Той допълни, че в болницата работят 136 лекари, а в момента специализират трима души.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: