pixel

Най-високата пасивна къща се строи в Ню Йорк

pasivna kushta

Стандартът за пасивни къщи Passivhaus е високо постижение за строителите. С площ от 25 083 кв. м. и височина от 26 етажа тази нова сграда, която се строи на остров Рузвелт в Ню Йорк, има за цел да счупи всички рекорди за височина и размер на пасивни къщи. Архитект Блейк Мидълтън от Handel Architects казва, че това е пилотен проекти за компанията, от части защото никой не е правил подобно нещо от такъв мащаб.

Стандартът за пасивна къща има строги ограничения относно потреблението на енергия. В някои случаи е по-лесен за постигане в многофамилните сгради, защото апартаментите обикновено имат по-малко външни стени. Тук външните стени са дебели 36 см, а прозорците са от троен стъклопакет.

Блейк Мидълтън разказва пред New York Times: “Причината, поради която избрахме панелна система (сглобяема конструкция) е свързана със скоростта на строителството, но също така и с ограничавне на броя на снадките, които биха били необходими, за да може всичко да е много внимателно запечатано етаж по етаж“.

Освен, че са дебели 36 см., стените са изолирани с 28 см. слой от минерална вата. Измерените изолационни показатели са отлични – както за стените, така и за прозорците. Сега предстоят тестовете за промени във въздуха в сградата, съобщава greentech.bg. Предизвикателството е във височината на сградата. Тъй като при по-високите сгради, вятърът оказва голям натиск и това води до накланяне и усукване на постройката, то дори най-малката фуга може да се окаже „теч“ за въздушните течения. Затова панелите трябва да са много внимателно и плътно скрепени.

Архитектите и строителите са убедени, че ако минат успешно през това изпитание и сградата в Ню Йорк се докаже като пасивна постройка, то нейният модел ще бъде приложим навсякъде по света.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: