pixel

Най-дългият подводен тунел в света ще свърже Германия и Дания

Femern

Когато бъде завършен през 2029 г., тунелът „Фемарнбелт“ ще бъде най-дългият комбиниран железопътен и автомобилен тунел в света.

Този проект на стойност 10 млрд. евро, който пресича участък от Балтийско море, известен като пояса Фехмарн, ще свърже Рьодбюхавн на датския остров Лоланд и Путгарден в Северна Германия.

Ще съкрати ли тунелът времето за пътуване от Германия до Дания?

Femern

Тунелът, официално наречен Fehmarnbelt Fixed Link, ще има две двулентови магистрали и две електрифицирани железопътни линии.

Пътуването през него ще отнема седем минути с влак и 10 минути с автомобил, като се избягва 160-километровото заобикаляне през континенталната част на Дания. Времето за пътуване с влак от Хамбург до Копенхаген ще се съкрати от около пет часа на по-малко от три.

Пътната връзка ще замени изключително натоварената фериботна линия, която превозва милиони пътници годишно, и ще съкрати времето за пътуване с почти един час.

Femern

Дания също така планира да изгради високоскоростни електрически железопътни линии до и от тунела. След датската граница пътуването може да бъде продължено с влак към Швеция, Норвегия и Финландия.

Снимки: Femern A/S

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: