pixel

Наесен паркът при НДК с нова визия

ндк

Източник: 24chasa.bg

Мащабен проект за 5 млн. лв., с който да върне блясъка на парка при НДК, готви Столичната община.

Ремонтът включва нови тротоари по всички улици и булеварди, обграждащи градината – “Патриарх Евтимий”, “Витоша”, “Ш. Петьофи”, “Баба Неделя”, “Хр. Стамболски”, “П. Славейков”, “България” и “Фр. Нансен”.

Проектът, за който ще се търси финансиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предвижда изпочупените настилки да се заменят с 5 вида плочки – гранит, врачански камък и 3 вида паваж. Покрай НДК от гранитен паваж ще се оформи нова алея за пешеходци, която ще води към южната част на парка. Там ще е и първата истинска градина за разходка на кучета. Тя ще е източно от административната сграда.

“Тази част от парка обхваща 160 дка. Проектът е дело на арх. Валя Атанасова, която е автори на сегашната визия. Целта е не толкова да променяме пространството, а да върнем блясъка му и да го направим привлекателно място”, обясни шефката на общинската дирекция “Зелена система” Ралица Маджарова.

Паркът край НДК е изграден през 80-те години на ХХ в. и досега са правени само частични ремонти.

Над 2000 нови дървета и 9900 вечнозелени храста ще го разкрасят. Различни видове многогодишни цветя ще освежат детския сектор и алеята към ул. “Фр. Нансен”. В южната част, до новата чешма, ще има пейзажна композиция от декоративни треви, цветя и лавандула. Пред южната тераса на НДК ще се появи розариум от полиантови рози. Паркът ще бъде ограден от живи плетове, а зад тях ще има метална ограда. Всички пейки ще се ремонтират, ще се сложат нови кошчета, а паркът ще се пази от вандали и с видеонаблюдение.

Проектът предвижда да се възстановят двете чешми и водната каскада. Изцяло ще се обнови фонтанът в подлеза и водните огледала пред НДК. За поливането на парка ще се изгради подземна напоителна система. В него ще се поставят и 2 автоматизирани обществени тоалетни.

Изцяло ще се подмени алейното осветление, а лампи в ефектни цветове ще подчертават различните растителни групи. Всички паметници ще се подчертаят с прожекторно осветление, а Мостът на влюбените ще бъде озарен от светодиодни лампи.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: