pixel

Над милион лева струва на държавата всяка „безплатно“ санирана жилищна сграда

Над милион лева е изхарчила средно държавата за всяка жилищна сграда, санирана по „безплатната“ Национална програма за енергийна ефективност, съобщиха от регионалното министерство. Програмата започна през 2015 г. и погълна 2 милиарда лева от бюджета при спорен ефект и множество сигнали за калпави ремонти и жестоко оскъпяване.

През януари 2017 г. с постановление правителството удвои ресурса спрямо първоначално отпуснатите 1 милиард лева. С тези пари Българската банка за развитие финансира т. нар. безплатно саниране. Планирано бе да се обновят общо 150 000 жилища, в които живеят 350 000 души. Разгънатата застроена площ на тези жилища е 11.5 млн. кв. м. 2022 договора за финансиране са сключени с ББР до момента, сочи отговорът на регионалното министерство.

По 1988 сгради са стартирали дейности. В 336 сгради се изпълняват по-сериозни конструктивни работи и за тях са планирани разходи в размер на 333 689 476 лв. На практика едва 1364 блока са напълно завършени и са им издадени удостоверения за въвеждане в експлоатация или разрешения за ползване.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: