Международна архитектурна изложба – Wienerberger Brick Award 2016

winerberger

Днес се състоя официалната церемония по откриването на изложба с 60 пана с архитектурни проекти на участници и победители от Wienerberger Brick Award 2016 – един от най-големите световни архитектурни конкурси. Изложбата е под патронажа на Столична община и беше лично открита от кмета на столицата Йорданка Фандъкова и главения архитект на София Здравко Здравков.

Експозицията може да бъде видяна до 28-ми ноември на пешеходния надлез зад НДК Мостът на влюбените.

winerberger

На всеки две години над 300 архитекти се състезават за награден фонд в размер над 30 000 евро в 5 категории жилищни сгради, обществени сгради, реконструкция, градски решения и специални решения, устойчивост и интеграция. Конкурсът има за цел да отличи най-добрите постижения на съвременната архитектура с акцент върху един от най-дълготрайните строителни материали – керамиката. Във всяко издание престижно международно жури определя победителите. През 2012 в него участваше и български архитект арх. Пламен Братков.

winerberger

На изложбата посетителите ще могат да се насладят на иновативни и креативни решения за еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища, жилищни комплекси и ниско енергийни жилищни и обществени сгради. Архитектурата е подбрана от целия свят и представя изключителни постижения при приложението на строителната керамика.

winerberger

В България организаторите на изложбата Винербергер стартират национална селекция. Право на участие в националната надпревара има всеки, който е подал нужната информация за номинирания проект и е спазил изискванията на конкурса. В него могат да участват всички сгради, завършени през последните 2 години. До края на календарната и четна 2016 година се приемат заявки и информационни материали за кандидатстващия проект. В началото на следващата 2017 година независимо жури избира победителите в националния конкурс, които ще продължат надпреварата и ще представят България на международно ниво.

winerberger

За Винербергер:

Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с общо 204 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа.

Строители.бг

Винербергер

Винербергер е най-големият производител на тухли в света и заема водещи позиции на пазара на керемиди в Европа със своите над 200 завода в 30 държави. Основана през 1819 г. във Виена, компанията се търгува на Виенската фондова борса още от 1869 г. През 1986 г. компанията започва своята динамична експанзия, която е фокусирана върху строителните материали. Това превръща Винербергер от местен австрийски производител на тухли в най-големият в света производител на тухли в рамките само на няколко години. Придобиването на Тондах (Tondach) успешно допълва решенията за жилищно строителство чрез керамични керемиди и аксесоари за цялостни покривни системи. Придобиването на Земелрок Щайн Унд Дизайн (Semmelrock Stein & Design) разгръща портфолиото на групата Винербергер по отношение на решенията за ландшафтната архитектура чрез палитрата си от керамични и бетонни настилки. Придобиването на Пайплайф (Pipelife) - пластмасови тръбни системи - не само бележи стратегически етап в разширяването на основната дейност, но също така и намаляването на зависимостта на групата от силно циклични периоди в новото жилищно строителство.

Прочетете също: