pixel

Лято в града: стратегии срещу жегата

summercity

Градовете се загряват особено силно през лятото. Високите температури увреждат здравето и увеличават разходите за енергия. Поради това инженерите постоянно търсят и разработват стратегии за противопоставяне на топлината.

summercity

И тази година няколко топлинни вълни завладяват Европа с рекордни температурни нива над 38 градуса. Градовете винаги са по-засегнати от провинцията, тъй като бетонните и асфалтовите повърхности се нагряват през деня и отделят топлината бавно през нощта, а водоеми, които да допринесат за охлаждащ ефект, най-често  липсват. Освен това не всички региони имат огромни зелени площи за регулиране на температурите. Последствията са пагубни и често свързани със смъртни случаи вследствие на топлината.

summercity

На фона на изменението на климата, инженерите по света са изправени пред предизвикателството да прекроят градовете без голяма намеса. Новите стратегии включват „дишащи“ пътни настилки и последващо озеленяване на покривните площи. Според изследователи от университета Рутгерс в Ню Брънсуик, Ню Джърси, непромокаемата бетонна или асфалтова настилка покрива повече от 30% от общата площ в много градове. През деня тя се загрява до поне 60 градуса и бавно отделя топлинната енергия през нощта. В сравнение с провинцията това води до разлики от 20°C или повече. Според учените, новият „дишащ“ бетон може да реши много проблеми. Този материал е пропусклив, поради наличието на пори, така че водата се оттича през него след дъжд и така понижава температурата. Освен това наводняването при обилни валежи вече няма да е проблем, твърдят разработчиците.

summercity

Високо ефективната пореста бетонна настилка може да бъде ценно и рентабилно решение в градовете за смекчаване на ефекта от екстремното време, като същевременно подобрява управлението на дъждовната вода и качеството на водата. При производството на този материал се използват съществуващи ресурси като пепел и стоманена шлака, за да се намалят разходите. Следващата стъпка е да се проучи как пропускливият бетон може да се направи по-здрав и издръжлив.

summercity

Друга стратегия е проучена от изследователи от Университета на Нотр Дам (Индиана). Гъсто населените градове като Чикаго отдавна използват зелени покриви за понижаване на температурата. Комбинация от множество фактори позволява на изследователите да идентифицират оптималните места за внедряване на зелени покриви. Целта е да се намали температурата по най-добрия възможен начин и да се намали консумацията на енергия от климатичните системи.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: