Кристо опакова Аспаруховия мост?

кристо

Източник: vestnikstroitel.bg

Да се отправи любезна покана към световноизвестния ни сънародник Христо Явашев – Кристо да реализира свой проект във Варна по негов избор и преценка. Това предлага варненският архитект Борислав Игнатов, съобщи Дарик Варна. Той и екипът му са разработили общо 7 благоустройствени идеи, във връзка с кандидатурата на Варна за културна столица на Европа през 2019-та година и обявената от Общината публична покана за събиране на предложения как градът да спечели тази титла.

Една пространствена инсталация на Кристо преди или по време на желаното домакинство на Варна през 2019-та би дала голямо преимущество в полза на кандидатурата на града и би осигурило невиждан туристически и културен поток, смята арх. Игнатов. Познавайки творчеството на Явашев, според варненеца вероятни обекти за изява на световноизвестния творец биха могли да бъдат Аспаруховият мост, вълноломът, плажът, обекти в Морската градина и дори общината.

Друго предложение засяга Паметника на Българо-съветската дружба. Идеята е монументът да се трансформира в арт център с мултимедиен екран. Част от необходимата му енергия ще бъде доставяна от ветрогенератори и соларни панели.

Качествената градска среда е от огромно значение за насърчаване на културния живот и провеждане на такова изключително домакинство като културна столица на Европа. Сега е наш ред да покажем на какво е способен градът ни, смята арх. Игнатов. Според него идеите му са напълно възможни за реализиране.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: