pixel

Kонцептуални жилищни кули от студиото Kwong von Glinow

В тази екстремна жилищна сграда апартаментите са съставени от стаи, които са подредени едни върху други. Наречена кула в кулата, сградата има за цел да разреши проблем, който е типичен за традиционната подредба на апартаментите – липсата на възможност за съвместни съседски дейности.

Кулата е предложение на чикагското студио Kwong von Glinow за изграждане на блокове, образувани от вертикални апартаменти със стаи, подредени едни върху други. Всеки персонализиран апартамент ще бъде сглобен извън общата сграда от селекция от модули, избрани съобразно потребностите на бъдещите жители. След това тези единици ще бъдат подредени една върху друга, за да се образува жилищна сграда. Всеки последователен етаж на така образуваната кула ще има по-малка площ, което ще създава подобна на пирамида конструкция и ще предостави допълнително пространство между горните етажи на домовете, което би насърчило общуването на жителите на сградата.

Целта е да се създадат възможности за съседска дейност, като подреждането на помещенията във всяка жилищна единица, подобно на пирамида, би създало вътрешна мрежа от коридори и платформи между отделните домове. Освободените така пространства биха могли да се използват като отделни балкони или биха могли да бъдат използвани за общи помещения, градини или пространства за простиране. Целта е тези сгради да имат места, където хората могат просто да седят и да се забавляват със своите съседи.

Модулната конструкция е създадена, за да предложи на жителите на сградите гъвкавост при проектирането на домовете.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: