pixel

Кои материали определят съвременната мексиканска архитектурна естетика

mexico

От предколумбовия период на Америка – през който процъфтяват културите Олмеки, Маи, Пурепеча и Мексика (ацтеките) – до съвременната епоха, където архитектурата е повлияна от социални движения и дори природни бедствия, мексиканската архитектура демонстрира ценен архитектурен израз със собствен уникален глас и отличителни характеристики. Нобеловият лауреат за литература Октавио Пас твърди, че архитектурата е неподкупен свидетел на историята. По същия начин материалите, използвани за нейното оформяне, са действали като главни герои на тази история, като в много случаи са издържали във времето и са се развивали благодарение на поколенията архитекти, които са допринесли за нея от различни гледни точки.

За да се проследи хронологията, може да се вземе за отправна точка предиспанската архитектура, която се отличава с разнообразие от нюанси поради огромното териториално разширение на Мексико. Това е позволило на различните култури да намерят своята ниша и да развият характерните си архитектурни стилове. Впоследствие епохата на испанската колонизация, която сама по себе си черпи влияние от ислямската архитектура, представлява забележителен поврат в архитектурното развитие. Тази фаза продължава до идването на мексиканската независимост през 19-ти век. На свой ред това бележи началото на социални и културни движения, както по време, така и след Мексиканската революция в началото на 20-ти век.

Anahuacalli

Музей Anahuacalli / Taller de Arquitectura – Mauricio Rocha

През 20-ти век и в резултат на революционния период мексиканската архитектура преживява период на реконструкция и модернизация. Архитекти като Мария Луиза Дехеса, Педро Рамирес Васкес, Марио Пани, Рут Ривера Марин, Хосе Вилагран, Луис Бараган и др. изиграват основна роля за формирането на характерна мексиканска архитектура – разпознаваема със своята идентичност. Тя се характеризира с фолклорна уникалност на традициите и цветовете, чувствителност към връзката между архитектура и контекст и дълбока връзка с предиспанското наследство.

По време на целия процес на трансформация материали като кирпич, камък, дърво, чукум, бетон, глина и тухла са запазили почти непроменимо присъствие. Това показва, че те надхвърлят своята формална и технологична употреба, превръщайки се в основни компоненти на регионалната архитектура.

Камък

Камъните са забележителни с разнообразните си морфологии. Благодарение на обширната география на Мексико страната притежава камъни с различна текстура, цвят и размер. Те варират от седиментни камъни със светли тонове в северните райони като Баха Калифорния, Сонора и Чихуахуа, до такива с вулканичен произход в Мексико Сити, които имат сивкави оттенъци. Използването им не само напомня за предиспанското наследство, но и демонстрира изтънчена естетика със съвременни нотки.

Enso

Къща Enso II / HW-STUDIO

Адобе

Адобе е негорим материал, който се използва още от преди испанските времена в региони като Оахака, Пуебла и Мичоакан. Той е широко ценен заради ниската си цена и намаленото въздействие върху околната среда, тъй като основният му компонент – земята – се добива на местно ниво. Често се използва под формата на блокове за изграждане на стени. Този материал се възползва от традициите на занаятчийството в страната, което позволява да се адаптира по отношение на размера и дебелината, за да се отговори на климатичните изисквания на всеки регион. Тази адаптивност допринася за осигуряването на благоприятни топлинни свойства на интериора на помещенията.

Casa Rosales

Casa Rosales / Израел Еспин

Къща Hilo/ Zeller & Moye

Къща Hilo/ Zeller & Moye

Чукум

Чукум е техника за нанасяне на мазилка, която има дълбоко културно значение. Макар че по време на испанската колонизация е излязла от употреба, тя остава дълбоко застъпена в културата на маите, тъй като произхожда от южния регион на страната. В  процеса на производството ѝ се използва кората на дървото чукум (Havardia albicans), която се вари и се смесва с цимент. Така се получава земна паста с водоустойчиви свойства. Освен това, когато тази паста влезе в контакт с водата в басейните и езерата, тя създава визуален ефект, който подчертава тюркоазените тонове на водата.

Estudio MMX

Геологически музей / Estudio MMX

Cocol

Къща Cocol/ Workshop, Diseño y Construcción + Taller Estilo Arquitectura

Дърво

Макар че дървото е широко разпространен материал в много страни, използването на местни видове и традиционни техники дава възможност за неговото уникално изразяване, както самостоятелно, така и в комбинация с други материали. Неговата гъвкавост позволява използването му като структурна система, както и при изграждането на подове, тавани и стени, подчертавайки неразривната връзка с природата. Тази връзка е особено очевидна в гористи райони близо до морето и бреговете, като Пуерто Ескондидо и Юкатан.

El Torón

Къща в El Torón / IUA Ignacio Urquiza ArquitectosValle San Nicolás Club House / Sordo Madaleno Arquitectos

Avandaro

Avandaro 333 Жилищен комплекс / Zozaya Arquitectos

Тухла

Това е един от най-старите материали в света, но в Мексико използването му се пресича с традиционните занаяти за обработка на глина, които са разпространени в цялата страна, особено в региони като Оахака, Халиско и Мексико Сити. По този начин тухлите намират широко приложение в мексиканската архитектура, поради естетическите си качества, напомнящи занаятчийска изработка, които насърчават използването им по открит начин във фасади и стени, в допълнение към ниската им цена.

Colectivo

Пазар Матаморос / Colectivo C733

 

 

 

La Ribera

La Ribera Център за култура и изкуства / ATELIER ARS

Бетон

Материалът, който несъмнено се свързва най-силно с модерната архитектура, намира особено изражение в Мексико чрез експерименталното си използване през 20-ти век и оттогава остава постоянен елемент в мексиканската архитектура.

Използването му под формата на блокове често е насочено към самостоятелно строителство, което е широко разпространена практика в страната. Едновременно с това прилагането му като елемент, излят на място, придобива вернакуларен характер, а понякога чистите форми и монументалните характеристики на предколумбовата архитектура.

Tejocote

Къща Tejocote / González Muchow Arquitectura

reading rooms

Читални / Фернанда Каналес

Всеки материал има свой собствен език и уникална история. В областта на архитектурата тази дисциплина е изключително динамична и променяща се. Въпреки че мексиканската архитектура е силно повлияна от елементите на нейната идентичност, тя също така се оформя ден след ден от архитектите, които участват в различните ѝ аспекти, в един глобален контекст, характеризиращ се с разнообразие и отвореност към новите технологии. Тази дисциплина непрекъснато се обогатява от многобройни източници – от проучването, проектирането, изграждането, кураторската работа и разкриването на информация. Наистина е вълнуващо да се замислим какво ни очаква през следващите десетилетия.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: