pixel

Къща, изградена със 75% рециклирани материали

Keestrack

Базираната в Мюнстерланд компания Büscher стартира през 1961 г. като завод за производство на бетон и постепенно разширява дейността си, включвайки рециклиране със съответната услуга за контейнери и наемане на тоалетни. Понастоящем компанията е първата в света, която строи цялостна къща от 75% рециклирани отпадъци от строителство и разрушаване.

Основните суровини за носещите и неносещите елементи на вътрешните стени се състоят от 100% рециклирани материали. Компанията не само успя да докаже осъществимостта, но дори получи одобрение от DIBt (Deutsches Institut für Bautechnik) за процеса.

През 1961 г. Büscher започва да произвежда бетон като всички останали, а именно от чакъл, пясък, цимент, добавки и вода. Сега компанията е променила състава и изцяло е заменила пясъка и чакъла със смесени отпадъци от строителство и разрушаване, за да произвежда носещи и неносещи сглобяеми бетонни елементи за вътрешни стени. Чрез дружеството за рециклиране Büscher има достъп до големи количества отпадъци от строителство и събаряне, които обикновено се рециклират в инертни материали за пътно строителство. Пазарът на този материал обаче е много наситен, така че братята и собственици Волфганг и Ханс-Юрген Бюшер започват да търсят други приложения за големите складирани количества. Затова им хрумва идеята да го използват като вторичен строителен материал.

Идеята е добра, но не е лесно да се убедят специалистите и властите, че това би могло да бъде бъдещето. Сертифицирането на сглобяемите бетонни елементи, изработени изцяло от рециклирани материали, е трудно и отнема осем години на проучване и разработки, защото хората, които се интересуват от това решение, не искат да му повярват. „Експертите по бетон, лабораториите и специалистите по сертифициране имаха големи съмнения, че решението ще проработи. Всички бяха на мнение, че процесът е невъзможен и освен това не е допустим от правна гледна точка“, казва Волфганг Бюшер.

Keestrack

Затова на изследователски лаборатории и университети беше възложено да проверят научно какво може и какво не може да прави строителният материал. „Всички проучвания приключиха и показаха, че готовият бетон и сглобяемите бетонни части със 100% съдържание на рециклирани материали работят перфектно и сега използваме формулата на практика“, казва Ханс-Юрген Бюшер. Проф. д-р Волфганг Брайт от Техническия университет в Кайзерслаутерн дава следната оценка: „Строителният материал е с високо качество, защото в Бюшер са взети правилните мерки – от приемането на отпадъците от строителство и разрушаване до преработката им в готови бетонови смеси и сглобяеми бетонови елементи.“

Основното предимство на този сертифициран производствен процес е ниската употреба на ресурси. Строителните отпадъци, които са налични на място в големи количества и по този начин вече намаляват емисиите на CO2 за транспортиране, се преработват в устойчив и неутрален по отношение на климата продукт.

„Искаме да популяризираме нашия процес в цялата страна и ще се радваме, ако други бетонови заводи, фирми за рециклиране и други заинтересовани страни се свържат с нас по темата за устойчивото строителство с вторични строителни материали. Строителната индустрия е изправена пред цялостна трансформация. Необходими са нови подходи, така че използваните строителни материали да не свършват като отпадъци“, казва Томас Овербеке от Бюшер.

Снимки: Keestrack

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: