pixel

Какво все още не знаем за монтажа на дограмата?

Прецизният  монтаж  е  гаранция  за  качеството  на  един  добър  прозорец  или  врата. Познати са няколко вида монтаж на дограма: с дюбели, с винтове за директен монтаж, само на пяна, монтаж с котви и изнесен монтаж. Монтажните групи на фирма Чех Пласт ООД гарантират извършването на отличен монтаж, независимо избраният от вас метод, като гаранционният период е 60 месеца от датата на монтажа.

Ще обърнем внимание на монтажът на дограмата  в новопостроени нискоенергийни и пасивните сгради, където е необходимо  коефициентът на топлопроводимост да  бъде  сведен  съответно под 1,0 W/m²K за нискоенергийните и 0,8 W/m²K за пасивните сгради.

Монтажът с котви (или така наречените скоби) е възможен само за нискоенергийните сгради. Този тип монтаж може да се използва за всички видове прозорци и врати от PVC, алуминий и дърво. Характерното за монтажа с котви е, че не се нарушава цeлоста на профила, защото не е необходимо да се правят проходни отвори в дограмата (профил-каса). По този начин не се нарушават техническите параметри на профилите, като топло и шумоизолация, устойчивост на армировката и опасност тя да корозира.

Изнесеният монтаж е система за монтаж на врати и прозорци извън равнината на стената (над изолацията), което осигурява оптимална изотермална линия извън строителната основа (стена) около прозорците и вратите. Този монтаж комбиниран с   външна паропропускливи навън и вътрешна водонепропускливи ленти или прекомпресирана лента три в едно, осигуряват необходимата въздухоплътност, спира влагата към стената, като същевременно позволява излизането на строителната влага от същата.

През 2009 г. Чех пласт монтира с  изнесен монтаж  PVC дограма система GENEO на германския производител РЕХАУ. Използвахме поцинковани конзоли направени от L-профил, защото все още на пазара нямаше решения за изнесен монтаж. Постепенно преминахме на готови конзоли с  L-планки за връзване на дървени конструкции, а система WINTeQ на Хенкел за хидро-, топло- и звукоизолация и щит срещу конденз и водните пари. Недостатъците при използването на конзоли за изнесен монтаж са: захващането на конзолите в тухлите на стената е трудно и често се откъртва, неремонтопригодност, защото захващането на дограмата към конзолите е от към конзолата и освен това за монтажа са необходими повече монтажници.

Последните години се появиха системи за изнесен монтаж, които избягват проблемите на монтажа с конзоли, като част от тях вече са на българския пазар.  

Ще се спрем по подробно на две системи – TREMCO-ILLBRUCK, предлагана от Аксес Новело АД  и greenteQ Klima Konform System, предлагана от ВБХ България.

Системата за монтаж на врати и прозорци извън равнината на стената на TREMCO-ILLBRUCK предлага цялостно съвременно решение, отговарящо на най-високите изисквания за структурна здравина, топло, шумо- и въздухоплътност на монтажа при ново строителство и пасивни къщи.

Системата спомага за подобряване на термичния комфорт, намаляване на топлинните загуби по периметъра на вратите или прозорците и ефективното извеждане на зоната на образуване на конденз извън строителната основа, като предотвратява поява на мухъл и плесени.

Системата се състои от следните елементи:

1.Основен носещ профил, с размери от 35 мм до 200 мм височина. Изработен е от PURENIT, с относително голяма плътност и ниско тегло – от 5,8 до 7,5 кг/л.м. PURENIT е също така класифициран като клас на горимост B0 и се пробива и реже със стандартни инструменти.

2.Грунд АТ140 – полага се върху строителната основа с четка, преди полагане на лепилото. Належащ за използване при силно порьозни и бързопоглъщащи повърхности.

3.Бързо стягащо монтажно лепило SP340 – полагат се две успоредни ивици със специален триъгълен накрайник, които да гарантират доброто залепване между основния носещ профил и стената, както и херметичността между двете.

4.Мултифункционална самораздувна мембрана 3 в 1 Trioplex 652 – лентата се подбира спрямо ширината на профилната система на вратата или прозореца, като ширината на лентата трябва да е около 2-3 мм по-тясна. Избира се и подходящия размер като раздувност – от 3 до 12 мм в компресирано състояние и от 26 до 66 мм раздуто работно състояние. Мултифункционалната мембрана Triоplex 652, която не пропуска водните пари от вътре навън, предлага изключителна топло и шумоизолация в средата и е паропропусклива от външната страна, за да изведе остатъчна строителна влага, като същевременно е водонепропусклива отвън (тествана при 1000 Ра).

Предимства:

1. Сертифициран продукт от над 20 водещи институти, вкл. изпитания от ift Rosenheim и DIBt, одобрен за пасивни сгради.

2. 10 годишна функционална гаранция.

3. Шумоизoлация 43 dB.

4. Класисифициран в клас за противозломност  RC2 и RC3, съгласно DIN EN 1627-1630.

Системата за външен монтаж greenteQ Klima Konform System включва следните елементи:

1. Основен носещ профил с размери 60×80 мм. – greenteQ е нов вид изолационен материал, който съчетава най-висока степен на твърдост с най-добрите характеристики на термоизолация ( прилича на стиропор ). Лесният и надежден монтаж се постига, чрез високата пластичност. Въпреки високата си плътност, удължението при скъсване е над 10%. Това означава, че неравностите по основата се компенсират без щети по профила – изпъкнали области като малки камъчета потъват в материала, без да причинят пробиване на компонента. Профилът позволява бързо да се изведе акумулираната вътре влага и не променя размерите си при промяна условията на външната среда, устойчив на замразяване  и размразяване.

2. greenteQ MS-Polymer-Klebstoff – лепило, което има високо първоначално сцепление (без грундиране) към най-често срещаните строителни материали като поцинкована и неръждаема стомана, алуминий, цинк, мед, естествен камък, бетон, тухли, облицовъчни панели на циментова основа,  дърво, гипс, стъкло, глазура, различни видове пластмаси и т.н. Подходящ за уплътняване на деформационни и конструктивни фуги. Също така се използва за свързване и фиксиране на структурни елементи в различни строителни области като покриви, вътрешна и външна декорация на сгради.

3. Системен винт с лещовидна глава за фиксиране на дограма, изработена от пластмаса, дърво и алуминий върху основния носещ профил. Винтът е изработен от закалена въглеродна стомана, повърхността е светла и поцинкована.

Предимства:

1.    Номинална стойност на топлопроводимост λ  съгласно EN12667 е 0,04 W/m К.

2.    Характеристики при пожар съгласно DIN4102 е B1.

Чех Пласт

“Чех-Пласт” ООД- гр. Враца е създадена през 2000 г. като фирма за производство и монтаж на Al и PVC дограма, окачени фасади, стъклени врати и витрини, окачени тавани, зимни градини, щори, покривни конструкции с поликарбонат. Фирмата се управлява от инж. Димитър Иванов и в момента в нея работят 66 специалисти и работници. Дейността се развива на 5200 кв. м собственост с 1530 кв. м застроена площ и e съсредоточена в 4 цеха за PVC дограма, за AL дограма, за стъклопакети и металозаваръчен цех. Фирмата работи с PVC профили “REHAU” - Германия и алуминиева дограма на гръцките фирми „ALUMIL” и “EXALCO”. За изработването на окачени фасади се използват и “SCHUCO” профили.

Прочетете също: