pixel

Каква е цената на жилищата в строеж

imot

Дефицитът на жилища ново строителство е факт и ситуацията едва ли ще се промени в близката година-две. Възможно е обаче, този дефицит да намалее, тъй като се наблюдават два факта на пазара. Първия е, че клиентите отново са склонни да купуват жилища в етап на строеж, а вторият – че строителите започнаха за изграждат малки жилищни сгради с по 10-14 апартамента в тях. Доказателство за последното е, че по данни на Националния статистически институт има ръст от 25% в започването на строителство на жилищни в четирите най-големи града на страната на сгради през 2014 г. спрямо 2013 г. През изминалите 12 месеца е започнато изграждането на 185 сгради.

Най-голям е броят на продаваните апартаменти в строеж  София – 876, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Тенденцията, която споделят брокери през последните месеци, че акцентът на клиентите отново е към 3-стайни имоти, се потвърждава от факта, че към момента офертите на този тип имоти за столицата е около 400 броя. В същото време броят на двустайните жилища в етап на строеж, е малко над 350, съобщават fakti.bg.

При цените първенството държат двустайните. Те могат да бъдат купени средно срещу 718 EUR/кв.м., докато тристайните са малко по-евтини – 706 EUR/кв.м. Местата, където има най-голям избор са центъра, както и презастроения Лозенец. Банишора, Били Брези и Бъкстон също са квартали, които предлагат апартаменти в строеж. Двустаен от 85 кв.м. в Банишора може да се купи срещу 56 600 EUR, или 665 EUR/кв.м. Сградата вече е Акт 14. Схемата на плащане е 60% при предварителен договор и 40% при Акт 16.

В по-големите градове на страната също се наблюдава ръст в предлагането на жилища в строеж. Сравнявайки трите най-големи града – Варна, Пловдив и Бургас, най-много предложения и най-ниска цена предлага Пловдив. Там средната стойност на оферираните апартаменти в строеж е 440 EUR/кв.м, а броят им е почти 700. С 12% е нараснал броя на започнатите сгради през 2014 г. спрямо година по-рано, а със 73% е нарастнала разгънатата застроена площ като е достигнала 113 000 кв.м.

В Морската столица могат да се купят около 600 недовършени апартамента при средна цена от 788 EUR/кв.м. По данни на НСИ, през 2014 г. е започнало строителството на 258 жилищни сгради, а РЗП е достигнало 185 000 кв.м., което ръст от 11% спрямо 2013 г.

В Бургас строителството на нови жилища е най-слабо. Предложенията са едва 130, а стойността на квадратен метър – 704 EUR.

Важна тенденция, която се наблюдава в сегмента е, че за пръв път след кризата разгънатата застроена площ на започнатите сгради е по-голяма.. През 2014-а е започнало изграждането на жилищни постройки с обща площ от над 138 000 кв.м., което е почти 90% повече спрямо 2013 г. „Този голям ръст показва, че за разлика от предходните години, когато е стартирало предимно строителство на къщи и малки сгради, през 2014 г. е нараснал броят на започнатите нови жилищни кооперации и блокове, което е още един индикатор, че пазарът се възстановява”, казва Полина Стойкова, изпълнителният директор на „Бългериан Пропертис”.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: