pixel

Как се променя една сграда

sgrada

Предназначението на една сграда до голяма степен предопределя нейния облик. Още от пръв поглед се вижда дали тя е офис, жилищна, хотел или … лагер за бежанци. Оказва се, че дори да е построена като  хотелски комплекс в момента, в който по стечение на обстоятелствата в нея се нанесат бежанци, тя автоматично променя визията си.

Най-емблематичният пример е хотел Radisson Blu Iveria в Тбилиси. Построен през 1967 г. това е едно от най-популярните места за отдих в грузинската столица, откъдето се открива прекрасна гледка към целия град. В началото на 90-те години на миналия век, разразилата се гражданска война в страната принуждава 200 000 бежанци да търсят убежище в Тбилиси. Много сгради в града, включително и Radisson Blu Iveria, приютяват хората, които искат да избягат от войната. 22-етажната сграда става техния дом за 10 години напред.

Хотелът губи облика си, след като на администрацията няма сили да поддържа обекта след разпада на СССР и краха в туристическия сектор. С течение на времето изпочупени стъкла и перила, изпокъсани завеси и стари вещи загрозяват фасадата. Много от стаите са на гипс, SPA центърът е в окаяно състояние, а на балконите на 16-тия етаж расте трева. Единствените два етажа, които са успели донякъде да запазят хотелския си облик през цялото време, в което са пребивавали бежанците, са третия етаж, където дори има интернет и факс и първия етаж, на който са разположени казино и ресторант.

Едва през 2003 г. властите решават отново да върнат първоначалната функция на сградата. За целта дават по 7000 USD на бежанците, за да напуснат сградата.

Днес хотел Radisson Blu Iveria е възвърнал напълно блясъка си. Разполага с 249 стаи, ресторанти, барове и конферентен център. Басейнът на последния етаж е заменен от SPA център и фитнес зала.

sgrada

gfasfdg

sgrada

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: