Изследването на бетона в космоса ще намали емисиите на Земята

Бетонът е един от най-важните строителни материали. Неговата технологична верига варира от добив на пясък и производство на цимент до изливане на течен бетон. Големите количества бетон, произвеждани всяка година по света и отделните стъпки за това често имат огромно влияние върху климата. Ето защо научните изследвания на бетона започват на много етапи от технологичната верига, за да се намали въздействието върху климата.

Целта на експеримента Mason – Concrete Hardening е да се изяснят по-добре механизмите при втвърдяването на бетона. При провеждането на експеримента на международната космическа станция учените се възползват от факта, че процесите, които на Земята се влияят от разликата между горе и долу, тук могат да се наблюдават особено добре.

Concrete Hardening

В бетона могат да се образуват други микроскопични структури при втвърдяването в условията на нулева гравитация. Влиянието на тези различни структури върху механичната устойчивост може да се изследва експериментално за първи път в детайли. За тази цел бетонът се представя в много малък мащаб чрез микроскопия и томография, както и се подлага на тест за разрушаване в голям мащаб. Изводите от тези изследвания относно основните механизми трябва да помогнат за оптимизиране на неговата якост и едновременно с това да се постигне спестяване на цимент.

Германският астронавт Матиас Маурер ще произведе голям брой проби за този експеримент в специално разработен за целта апарат за смесване, който може да се използва безопасно дори в безтегловност.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: