pixel

Израел предлага жп алтернатива на Суецкия канал

израел

Източник: vestnikstroitel.bg

Израелското правителство одобри проект за жп линия, свързваща Средиземно с Червено море. Тя може да e алтернатива на Суецкия канал за трафика между Европа и Азия.

Това е стратегическо решение, което ще даде на Израел големи предимства. Железният път с дължина 350 км ще премине през пустинята Негев. Известният курорт Ейлат на Червено море ще е на два часа път от столицата Тел Авив. Освен това линията ще бъде свързана с друга железопътна магистрала, по която се извършват превози на стоки между Европа и Азия.

Според сайта на израелското министерство на транспорта техническият проект е готов. Реализирането му ще бъде финансирано с държавни средства от Пекин, а изграждането е поверено на китайски компании, които са предпочетени заради опита им в строителството на железопътна инфраструктура. Министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви, че обектът е национален приоритет, който ще превърне Израел в основен играч в световното корабоплаване.

Официална информация за цената няма, но местните медии са изчислили, че строителството на железопътната линия ще струва около 2 млрд. долара, а предвиденото разширяване на пристанището Ашдод още толкова.

Местните специалисти коментират, че линията ще може да се използва за износ на израелски газ за Индия и евентуално за Китай. Големи находища на природния ресурс бяха открити през 2010 г. в Тамар и Левиатан в източния край на Средиземно море, на 130 км от пристанище Хайфа. Това са най-големите подводни източници на течни горива, разкрити в света за последните 10 години. Те могат да донесат милиарди долари на Израел и да му гарантират енергийна независимост за десетилетия напред.

Проектът накара правителството на Египет да предложи своя алтернатива. То възнамерява да изгради един железопътен и два автомобилни тунела под Суецкия канал, който е сериозен надежден финансов източник за Кайро. От таксите за преминаването в бюджета на страната всяка година влизат около 5 млрд. долара.

Строителството ще струва 715 млн. долара. В момента действа автомобилен тунел, който се намира в южната част на канала до град Суец.

Египетската алтернатива също е задействана. Правителството в Кайро е подписало споразумение с испанската компания Getinsa Paymacotas, която ще окаже инженерно-техническа помощ.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: