pixel

Иновация за вашия собствен дом

Messerschmidt Haus

Безгрижното и евтино строителство е утопия за мнозина. Компания от Крайлсхайм в Баден-Вюртемберг иска да превърне това във визия за бъдещето. С 3D принтер и революционна идея за гъвкав интериорен дизайн, Messerschmidt Haus иска да представи на пазара пионерски индустриален подход към строителството на къщи. Подход, който дори осигурява къща за всички поколения, която може да се адаптира към възрастта и нуждите на своите собственици. Много от идеите предлагат цялостно решение за бързо, надеждно и достъпно осъществяване на мечтата за собствен дом. За отпечатването на стените се използва 3D принтер, съгласно патент, който дава възможност за гъвкави промени дори след завършването.

Messerschmidt Haus

„Казано направо, ние поставяме суровините на строителната площадка и започваме да печатаме къщата“, казва управляващият директор Тобиас Месершмидт. И правим това със специална технология за кухи стени и кухи подове, която дава възможност да се променят или добавят електрически и водопроводни линии по всяко време, дори след като къщата е завършена.

„Може би по-късно трябва да се добави детска стая вместо отвореното жилищно пространство или дори евентуално апартамент за болногледач, когато остареете – с тази идея е възможно по всяко време да добавите стая към завършената къща в рамките на няколко часа и да направите допълненията за ток и вода“, казва още Месершмид. Къща, която може, така да се каже, да се адаптира към променящите се етапи от живота на своите собственици. „Стените могат да се преместват или монтират според нуждите и да се демонтират отново без особени усилия. „Стената  например може да бъде премахната в горната и долната част – без да се повреди подът, казва още Месершмидт.

Снимки: Messerschmidt Haus

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: