pixel

Има ли начин наводнените имоти и инвестиции да изплуват или ще останат потънали?

Агенцията по Околната среда наскоро предупреди, че след 10-годишно нарастване на броя наводнения, се очаква наводненията да са още по-често явление. Тогава мъдър ход ли е да се купуват имоти в подобни рискови зони?

Позитивите:

1. Ползите за здравето

Има огромно количество глобални изследвания, които подкрепят ползите за здравето от живеене в близост до вода, като река, езеро или море.

Това включва изследвания от Европейския център за околна среда и човешко здраве в университета в Ексетър, който е разгледал данни от повече от 48 милиона души, за да открие, че колкото по-близко човек живее до вода, толкова по-добре за здравето си.

Други проучвания са показали психологическите предимства на живота в близост до вода. Хората, които живеят в близост до водни басейни, са по-спокойни и имат намален стрес.

Не само това, но живеейки близо до вода, може да стимулира физическата активност с водни спортове и разходките в околността по-често.

Зоните близо до водата са с по-висок риск от наводняване, но все пак те все още остават желателни, тъй като хората преценяват ползите за здравето.

2. Наводненията рядко са в голям мащаб

Когато заживеете в новия си дом, не искате да се тревожите всеки път, когато вали. Разумно е да поставите нещата в перспектива и да проверите данните за наводненията на уебсайта на Агенцията за околна среда преди да купите къща – не разчитайте на агента по недвижими имоти да ви каже.

Факт е, че много домове, за които се твърди, че са изложени на висок риск от наводнения, никога не са наводнявали.

Добавете към това, когато настъпва наводнение – рядко е в голям мащаб.

3. Имотът в близост до вода е много продаваем

Живот близо до вода или с изглед към вода е много желателен. Има причина, поради която жилищата на брега на реките се продават бързо.

Негативи:

1. По-високи застрахователни разходи

Уверете се, че получавате застрахователна оферта колкото е възможно по-рано, ако мислите за закупуване на имот в зона с наводнения, тъй като разходите могат да бъдат по-високи. Заплаща се като купувате – намерете застраховател, който е информиран за риска от наводнения.

Дори собственик на апартамент над приземния етаж ще открие, че има по-високи застрахователни разходи, тъй като наводняването може да засегне целия блок, дори ако водата не достигне нивото на вашия апартамент. Наводненията в общите части и входа на приземния етаж могат да прекъснат достъпа до вашия апартамент, а наводненията също могат да повлияят на електрическото и канализационното обслужване на целия блок.

Някои морски имоти в близост до зони с крайбрежна ерозия трудно получават застраховка за строеж, така че проверете преди да купите – не искате дома ви да пада в морето!

2. Разходи за огнеупорни материали

Ако избраният от вас имот е в зона на риск от наводнения, можете също така да защитите собствеността си по различни начини. Можете да сте близо до пейзаж с градини и пътеки, водещи до вашата входна врата. Можете също така да подмените всички килими с дървени или каменни подове.

3. Разходи за поддръжка

Имотът край морето, например, може да страда от повреди от високи нива на влага и сол. Трябва да сте подготвени в този случай, за да отделите време и пари за поддръжка. Вие ще трябва да боядисвате екстериора на Вашия имот на всеки няколко години и всеки външен дървен материал трябва да се третира редовно.

Много имоти в район с висока влажност трябва да имат всички дървени прозоречни рамки, заменени с пластмасови UPVC прозорци.

4. Приемане на решението

Ако решите да купите жилище в район с риск от наводнения, уверете се, че вашият адвокат за покупко-продажба на имоти прави най-добрите проверки за наводнения, погледнете в DIY за предпазване от наводнения и преминете през малките подробности с вашите застрахователи. И накрая, се уверете, че купувате имот на разумна цена, ако пожелаете да го продадете след няколко години, за да можете да реализирате печалба.

Ако оцените всички рискове, преди да купите, животът в близост до вода може да бъде сбъдната мечта.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: