pixel

Икономиката на ЕС отслабва, Германия затъва

Giulio Benzi via shutterstock.com

Въпреки по-ниските цени на енергоносителите, цените в Европа продължават да се повишават и да потискат потреблението: според експерти от ЕС икономиката не расте така, както се предполагаше напоследък. За Германия перспективите са особено мрачни.

Европейската комисия понижи прогнозата си за икономиката на Европейския съюз и на Германия. Според публикуваната в Брюксел оценка за тази година се очаква ръст от едва 0,8% за ЕС и Еврозоната. В представената през май прогноза за пролетта Комисията все още залагаше на плюс от 1,0% (Еврозона 1,1%). Според експертите се очаква германската икономика дори да се свие през тази година. Като цяло зачестилите екстремни метеорологични условия, дължащи се на климатичната криза, също ще окажат влияние върху икономиката.

„Икономиката на ЕС претърпя два огромни шока – пандемията и непровокираната агресивна война на Русия в Украйна“, заяви заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис. Според него много високият процент на инфлация е оказал отрицателно въздействие, но той вече се понижава. „Подкрепян от силния пазар на труда с рекордно ниска безработица и с отслабване на ценовия натиск, растежът би трябвало да се възстанови леко през следващата година.“

За 2024 г. Брюксел отново очаква ръст на брутния вътрешен продукт на Германия, но и тази прогноза е малко по-слаба от предишната (1,1%). Комисията понижи прогнозата си и за целия ЕС за следващата година и сега очаква икономически растеж от 1,4% (преди 1,7%). Тя прогнозира, че икономическият растеж в еврозоната през 2024 г. ще бъде 1,3% (преди 1,6%).

Според лятната прогноза на Комисията германската икономика ще се свие с 0,4% през тази година. През май за най-голямата икономика в ЕС все още се предвиждаше ръст от 0,2%. „Брутният вътрешен продукт в Германия беше много по-слаб от очакваното през първата половина на годината“, заяви комисарят по икономическите въпроси на ЕС Паоло Джентилони. Според него слабото потребление и спадът на инвестициите в строителството са оказали отрицателно въздействие върху растежа.

Запитан дали Германия ще се превърне в следващия голям икономически проблем на ЕС или в „болния човек на Европа“, както се твърди в медиите, Джентилони призова към предпазливост. Германската икономика е силна и има достатъчно възможности да се възстанови.

В новото издание на тримесечната си прогноза експертите очакват икономически растеж и за останалите големи икономики от общността на държавите като Франция (1,0), Италия (0,9) и Испания (2,2). В процеса на работа предишните прогнози бяха коригирани отчасти в посока нагоре, отчасти в посока надолу.

Прогнозата за инфлацията в Еврозоната беше коригирана в посока надолу в сравнение с пролетта (5,8%) – до 5,6% през тази година. За 2024 г. се очакват 2,9% (преди 2,8%). За ЕС като цяло органът оценява инфлацията на 6,5% през тази година (преди 6,7%) и 3,2% през следващата година (преди 3,1%).

За Германия експертите прогнозират инфлация от 6,4% за настоящата година и 2,8% за следващата. Според тях през първата половина на годината цените на енергията и на услугите са намалели повече от очакваното, но вероятно ще останат високи, особено в сектора на услугите. През следващата година постепенното забавяне на ръста на цените на стоките би трябвало да доведе до намаляване на общата инфлация.

Като цяло перспективите остават белязани от рискове и несигурност, свързани с продължаващата война в Украйна и широкообхватното геополитическо напрежение, заяви Комисията. Освен това затягането на паричната политика може да се отрази по-силно на икономиката от очакваното, но и да ускори спада на инфлацията, смятат експертите.

Освен това перспективите се помрачават от нарастващите климатични рискове, като например безпрецедентните горски пожари и наводнения в Европа това лято. „Разбира се, че има влияние“, каза Джентилони. Според него това е предизвикателство. „Когато споменаваме климатичния риск като потенциален макроикономически риск за икономиката на ЕС, трябва да го приемем много сериозно.“

Снимка: Giulio Benzi, Shutterstock

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: