Хижа с фасада от мед и дърво

Schwarzensteinhütte

На няколко хиляди метра надморска височина климатът е суров, небето е близо, а панорамата на върха спира дъха. В средата на този див терен в Южнотиролските Алпи, много близо до австрийската граница от италианска страна, туристите и планинарите посещават една постройка, за да си починат и да се насладят на гледката. Този неправилен шестоъгълен обект е колкото завладяващ, толкова и противоречив. С лъскавата си медна фасада на пръв поглед изглежда като чуждо тяло в района. И все пак той се слива хармонично с пейзажа. С хижата Шварценщайн архитектите Бахман и  Щифтер създават специален шедьовър.

Schwarzensteinhütte

Проект на високо алпийско убежище

Защитата и функционалността имат приоритет пред комфорта. Архитектите Хелмут Щифтер и Ангелика Бахман подреждат различните функционални зони една върху друга. Приземният етаж предлага място за кухня и хол с дълга редица от прозорци с фантастична гледка към Доломитите. Леглата са на първия и втория етаж. В мазето се помещават сушилни, душове, тоалетни и складови помещения.

Неправилният силует, който се стеснява както нагоре, така и надолу от приземния етаж, е вдъхновен от околните скални образувания, дело на природните сили. Гледана от различни места, хижата има различна форма. За това допринася и фасадата, изработена от медна ламарина, която блести и отразява светлината по различен начин. Междувременно фасадата вече е потъмняла и образува патина. Така блестящата скулптура се превръща в тъмна, матова кула, която е висока около 18 метра. Медта напомня за отминали времена, когато металът е добиван в близкия Арнтал.

Строителство при екстремни условия

Едно от основните предизвикателства при изграждането на тази хижа на над 3000 метра височина е не само климата, но преди всичко логистиката. И двата фактора са решаващи и определят избора на материал. Зоните на контакт със скалата са направени от бетон. Всичко останало е от дърво, а конструкция е издигната само за няколко дни. Тънките елементи на стената и тавана са облицовани с плоскости на Swiss Krono OSB и са по-лесни за транспортиране. Построена е временна въжена линия за строителните материали, за да бъде по-гъвкава и по-малко зависима от времето. Това е по-евтината алтернатива на хеликоптера, който се използва само за работници и занаятчии.

Самодостатъчен по отношение на енергия и вода

Сградата генерира електричество от фотоволтаична система. При необходимост може да се пусне блок на топлоелектрическа централа. Електрическата енергия се съхранява в батерия. Голяма част от хижата е неотоплена, но толкова добре изолирана, че това е достатъчно. На 450 метра от хижата питейната вода се събира и преработва.

Ограничаване до най-важното

Schwarzensteinhütte

В хижата няма детектори за движение, индивидуални контролери на помещенията, технически усъвършенствания. Разполага просто с функции, които стопанинът ѝ може да управлява сам. Елементарно, чисто, минималистично. И това се отнася не само за техническото оборудване, но и за дизайна като цяло. Спалните места са облицовани с естествен смърч и са много опростени. В средата на стаята има само една лампа и един контакт, но пък се предоставя възможност за много гледки към планината. Луксът е да си на това място.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: