pixel

Хамбург ще изгражда пътна „зелена мрежа

hamburg

Хамбург вече работи по план, който ще елиминира нуждата от автомобили в града в рамките на следващите 15-20 години. Това ще направи прави града по-екологично, по-здравословно и по-приятно място за живеене.

Градът е предложил „Grunes Netz“ – „Зелена мрежа“, която ще създаде пешеходни и велосипедни алеи, които да свържат съществуващите мащабни зелени площи на града и да осигурят безопасни маршрути за всички жители, движещи се из града.

„Зелената мрежа“ на Хамбург ще бъде изградена през следващите 15-20 години. Тя ще създаде пътеки за движение без автомобили между всички по-големи паркове, детски площадки, обществени градини, както и гробища в града. Получената мрежа ще обхване 40% от втория по големина град в Германия. Тя ще даде възможност на пътуващите и туристите да се придвижват само с велосипед или пеша – из града, който „някога е бил зависим от колите“.

Целите на „Зелената мрежа“ са многобройни. От една страна Хамбург признава необходимостта да се промени пред лицето на глобалното затопляне. В последните 60 години средната температура в града се е увеличила с 9 градуса по Целзий, а морското равнище се е вдигнало с 20 см – и се очаква да се увеличи с още 30 сантиметра до 2100 г. Освен, че липсата на автомобили без съмнение ще доведе до много по-ниски емисии на C02, разширените зелени пространства и множеството нови, зелени пътеки ще помогнат о за облекчаване на наводненията в случай на обилни валежи или супер-бури.

Освен това такава мрежа ще допринесе за цялостното здравословно състояние на града и неговите жители. Според публикация в „Guardian“, Хамбург  „предвижда създаването на мрежа, която не просто да помогне на жителите да пътуват от точка А до точка Б по устойчив начин,“, по думите на говорителката на града Анджелика Фрич, но и „ще предложи на хората възможност да се разхождат, да плуват, да тренират водни спортове, да се наслаждават на пикник и ресторанти, радвайки се на спокойствие и любувайки се на природата и дивия живот насред града. Това намалява необходимостта от предприемане на пътувания с кола през уикенда за излети извън града“.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: