Глад за строителни инженери в Русе

stroitelni injineri

Строителните фирми в Русе изпитват глад за специалисти. Причината – повечето младежи, завършват обучението си в София и Варна и не се връщат в града. Повече от 150 са строителните фирми в Русе, а за тях работят близо 250 инженери – по ремонт на сгради и пътища, по поддръжка на съоръжения, кранове и бетоновози, предаде БНТ.

И въпреки че кризата удари сектора през последните 4-5 години, и фирмите имат много по-малко работа, пак се усеща глад за такива специалисти.

Севдалин Петров е собственик на строителна фирма. Казва, че трудно се намират млади инженери.

„За последен път назначих технически ръководител, който е с голям стаж и средно образование. Съвсем скоро, в края на есента на 4-часов работен ден назначих и строителен инженер“, разказа Севдалин Петров.

За да има млади специалисти в бранша в Русенския университет подготвят нова специалност – строителни инженери. Предвиждат първите приети студенти да започнат обучението си в началото на септември. Вече са преминали и част от процедурите по акредитацията.

“Не е вярно, че не се търсят инженери. Напротив, в момента търсенето надхвърля 2-3 пъти предлагането на инженери”, казва доц. д-р инж. Бранко Сотиров – декан на Машинно-технологичен факултет в РУ.

По думите на Севдалин Петров един млад инженер в строителството, започва на стартова заплата 550 – 700 лв. Добрите специалисти получават по 1500-2000 лв.

До три години браншът ще излезе от кризата, прогнозират собственици на строителни фирми.  Тогава работата ще се увеличи и липсата на кадри ще се усети още по-силно. Затова се надяват студентите да стажуват при тях, а впоследствие и да останат да работят в Русе.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: