pixel

Германска компания изгражда завод край Пловдив

osram

Един от водещите в света производители на осветителни уреди, германската компания Osram, ще изгражда нов завод край Пловдив. Строежът започва до дни, а самата фабрика се очаква да заработи през 2018 г., стана ясно от съобщението на компанията за предстоящия официален старт на проекта през следващата седмица.

Иначе за намеренията за инвестиции от страна на голяма международна компания в сектора стана ясно още в началото на тази година, когато Пламен Панчев, управителят на „Тракия икономическа зона“, в която ще се намира заводът, съобщи, че преговорите са започнали в средата на миналата година и вече са на финалната права. Новият промишлен обект ще е върху терен от над 30 декара, а в завода ще работят 1 000 души, стана ясно тогава.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части, а компания от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край Пловдив, както и китайски компания за производство на автомобилни компоненти.

Портфолиото на бившето дъщерно на Siemens дружество Osram обхваща цялата верига от компоненти за електронни съоръжения, контрол, както и цялостни осветителни тела, системи за управление на светлината и осветителни решения, съобщава 24chasa.bg.

Подобно на всички доставчици в осветителната индустрия и бившето дъщерно предприятие на Siemens трябва да се справи с преминаването към LED технологията в конкуренцията на компании като например Philips или Zumtobel.

Aкциите на базираната в Мюнхен Osram се търгуват в индекса Mdax във Франкфурт, a за последната финансова година (до 30 септември 2015 г.) компанията отчита приходи от близо 5,6 млрд. евро, което е ръст от 8,4 на сто на годишна база. Печалбата без отчитане на данъци и такси (EBITA) обаче спада с 5,3 на сто от 310,4 млн. евро до 293,9 млн. евро.

В групата работят около 33 100 служители в 120 страни по света.

В зоната край Пловдив предприятия вече имат големи компании от сектора като ABB и Schneider Electric. АВВ стартира и образователни инициативи, за да си осигурява кадри за предприятието Подобна опция обмисля и британската компания „Уилям Хюз“. Нов инвеститор в „Тракия икономическа зона“ е и „Вили Елбе аутомотив България“ – дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen, която през май миналата година закупи близо 20 дка край Куклен. Проектирането на новия завод приключи и стартира строителството.

Доста напреднал е проектът на българо-немската компания „Entrama“ за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Компанията закупи над 20 дка в индустриална зона „Марица“ за фабриката си.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: