Германска автомобилна компания откри завод в Божурище

bojurishte

Една от най-дългоочакваните инвестиции в сектора за автомобилни компоненти в България вече е факт, след като германската компания BHTC даде официален старт на новия си завод в Божурище. Предприятието, което е първото работещо производство в икономическата зона край София, ще доставя автомобилни климатични системи. Инвестицията в производството е 43.5 млн. лв.

Бъдещ растеж

„Бяха ни нужни две години, преди да се спрем на България за завода си в Източна Европа, и сме радостни от избора си“, заяви изпълнителният директор на BHTC Томас Шулте при откриването, на което присъства и президентът Росен Плевнелиев. В компанията вече работят около 120 служители, като планът е броят им да достигне 500 в следващите пет години. Заводът има производствено хале от 7500 кв.м и офисна част от 2200 кв.м. В следващите години се планира разширяване на производствените помещения с още 5000 кв.м и допълнителни инвестиции. Предприятието вече произвежда около 4000 панела за климатични системи дневно, като основни клиенти са Daimler, VW, Porsche, камионите MAN, Volvo и Scania. Според Томас Шулте годишните приходи на BHTC в България ще достигнат 200 млн. лв. до пет години. При пълния си капацитет предприятието ще бъде едно от най-големите в групата, която има заводи и в Германия, САЩ, Индия и Китай, както и развоен и търговски център в Япония, съобщава capital.bg. За BHTC работят около 1700 души, а приходите за 2014 г. са 357 млн. евро. Основните продукти на компанията са панели и уреди за управление на автомобилни климатични инсталации.

Търсим инженери

За разлика от други фирми в сектора за автомобилни компоненти, които залагат на евтин труд, предприятието има и развоен център. В него вече има заети 45 инженери, които работят директно за проекти в централата на компанията в Липщад. „Броят им трябва да надхвърли 60 до края на годината“, заяви пред „Капитал Daily“ Мартин Ниланд, изпълнителен директор на BHTC за България. Постепенно те ще започнат да работят и по проекти, които директно ще се произвеждат в завода в Божурище. За групата е важно близо до предприятието да има университет заради центъра за разработки и този факт вероятно е натежал при избора на столицата за място за завода. BHTC оглеждаше и други български градове като Пловдив, а най-голям конкурент в международен план преди три години беше Сърбия, която предлагаше стимули за милиони евро. В България компанията получи сертификат за инвеститор клас А.

Поредният проект

Инвестицията на BHTC е поредната в сектора за автомобилни компоненти, който реализира годишни приходи от над 3 млрд. лв. и има над 30 000 работещи в него. Това е един от малкото промишлени браншове в България, който привлича нови инвеститори и действащите вече компании постоянно разширяват производството си. Компанията за автомобилни сензори Sensata неотдавна обяви, че ще строи втори завод в Пловдив. Японската компания за кабели „Язаки“ търси място в централната част на страната за третото си предприятие в България. Неотдавна производство започна и германската Nexans в Плевен.

BHTC е първата работеща компания в държавната икономическа зона в Божурище, която е част от „Национална компания индустриални зони“. Паркът се надява да привлече и други производители на автомобилни компоненти през следващите месеци най-малкото заради успешния вече пример с BHTC.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: