pixel

Франция налива 350 млн. евро в нова градска вело-инфраструктура

Франция планира да започне сериозна програма за утрояване на броя на велосипедистите по улиците си през следващите седем години. Планът включва изграждане на по-добри велосипедни алеи, предоставяне на финансови стимули за тези, които сменят автомобила с велосипед, и справяне с кражбите на велосипеди. Планът беше обявен от френския премиер Едуард Филип в реч в Нант. Там той разкри, че колоезденето представлява само 3% от транспорта в страната.

Въпреки че е домакин на популярния „Тур дьо Франс”, Франция е изостанала доста назад спрямо други страни от ЕС що се касае до велосипедния транспорт. Ссега правителството сравнява ситуацията с Холандия, където колоезденето представлява почти една трета от целия транспорт. “Петдесет милиона евро годишно няма да превърнат Франция в Холандия, но това е началото“, каза Оливие Шнайдер, ръководител на Федерацията на френските потребители на велосипеди – FUB.

Всъщност общият фонд на Франция за колоездачна инфраструктура през следващите седем години възлиза на 350 милиона евро. “Планираме да утроим броя на колоездачите до 9% до 2024 г., когато Франция ще бъде домакин на Олимпиадата”, каза Едуард Филип. Липсата на интегритет на велосипедните алеи, според него, създава несигурност и обезсърчава хората. В момента вело-пътеките във френските градове са само на кратки разстояния и не са безопасно свързани помежду си на големите кръстовища и в зоните на тежко и интензивно движение.

В допълнение към справянето с непълнотата на вело-маршрутите правителството ще преструктурира еднопосочните улици, за да включи в тях двупосочни маршрути за велосипедисти. Това ще спестява и неудобства, и време за колоездачите.

Тези, които заменят автомобила с велосипед, ще бъдат възнаградавани с по 200 евро гоишно. Много компании вече са обещали да удвоят тази сума, давайки по още 200 евро, така че преминаващите към вело-транспорт ще получават 400 евро бонуси. Наред с това компаниите са задължени от правителството да осигурят подходящите места за паркиране на велосипеди за своите служители. Подходящи вело-паркинги трябва да бъдат изградени и и при влаковите гари.

За да се попречи на крадците на велосипеди, всички нови колелета ще бъдат включени в програма за задължителна идентификация чрез гравиране, която ще улесни залавянето на крадците.

Заедно с всичко това френското правителство ще въведе уроци по колоездене във всички средни училища до 2022 г., за да гарантира, че бъдещите поколения ще имат вело-култура и уважение към околната среда.

sofiagreencapital.org

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: