pixel

Фолксваген Лекотоварни с ръст в продажбите

нестор несторов

Интервю с Нестор Несторов – брандмениджър на Фолксваген-лекотоварни автомобили в Порше БГ

Бихте ли се представили за читателите на Строители.бг?

Роден съм в град Хасково, но от години живея и работя в София. Непосредствено след дипломирането ми по специалност автомобилостроене в Дортмунд, Германия, през 2008 г. имах шанса да се присъединя към екипа на Порше БГ. От септември 2012 г. поех марката Фолксваген Лекотоварни автомобили със задачата и отговорността да развивам брандa на българския пазар.

От кога Порше БГ е на българския пазар и каква е основната сфера на дейност?

Порше БГ е дъщерна фирма на австрийския холдинг Porsche Salzburg, най-голямата европейска компания за търговия с нови автомобили с централа в Австрия и има представителства в редица държави в Централна и Югоизточна Европа, както и в Китай и държави в Южна Америка. На българския пазар Порше стъпва преди 9 години. Първоначално като вносител на Фолксваген Леки и Лекотоварни автомобили, а през 2005 поема и правата за внос на луксозната марка Ауди. Фирмата работи с добре развита дилърска и сервизна мрежа, с традиции в продажбите и с опит в поддръжката и гаранционното обслужване на трите бранда.

Каква е стратегията на девизията Volkswagen лекотоварни автомобили?

Усилията ни са концентрирани в посока устойчиво развитие, както по отношение на продажбите ни, така и по отношение на клиентската удовлетвореност и следпродажбеното обслужване. Стараем се да доставяме по-голяма стойност за клиента, да сме иновативни и технологични в продуктов аспект, и гъвкави и адаптивни спрямо предлагани продукти и услуги.

Какви са тенденциите в сектора,  търсенията и очакванията на българския потребител?

Тенденциите в сектора са с акцент за все по-голяма икономичност на гориво от една страна и по-висока функционалност от друга. Все повече клиенти в България съчетават полезното с приятното и избират автомобил, които от една страна да е надежден партньор за работа, а от друга да им предлага пригодност към ежедневните семейни нужди. С други думи казано освен задължителните характеристики за сегмента като товарен обем, товароносимост, надеждност, експлоатационни разходи се споменава все повече за функционалност, комфорт, иновативност. Свидетелство за това са и новите ни модели за тази година Caddy Edition 30 и Cross Caddy.

Volkswagen

Как се позиционира марката Фолксваген спрямо конкурентите си на българския пазар?

Брандът Фолксваген Лекотоварни от години е сред водещите в класа на лекотоварните автомобили. И въпреки значително по-силната конкуренция в сравнение с предходни периоди съумява да запази изградения си имидж и позиции на пазара. Желая да отбележа, че 2012 г. бе много успешна за нас. Реализирахме 825 продажби, благодарение на които пазарният ни дял надхвърля 21%. Резултат, който ни стимулира и амбицира да продължим силното представяне на марката и да запазим тази тенденция и през тази година. Но трябва да отбележа, че въпреки икономическата и политическа нестабилност, пазарът на лекотоварни автомобили в България като цяло през последните 2 години бележи много сериозен ръст – 34% през 2012 спрямо 2011 и 11% през първите шест месеца на 2013 спрямо същия период на 2012.

Бихте ли представили приложенията на някои модели от гамата лекотоварни, които имат своето приложение в строителството?

Продуктовото ни портфолио обхваща 4 основни модела – Caddy, Transporter, Crafter и Amarok. Всички те са в различни товарни и пътнически версии, и с различно задвижване, при които спрямо конкретните клиентски нужди се определя оптималното решение. Transporter и Crafter разполагат с възможността да се поръчат както с открита така и със закрита товарна зона. Сигурен съм, че много от тях ще намерят своето приложение в строителния бранш и затова ще Ви изброя някои от акцентите, които приковават внимание. Например при Caddy – автомобилът може паралелно с конвенционалните дизелови TDI и бензинови TSI двигатели да се поръча и с алтернативно задвижване на метан EcoFuel и газ пропан бутан BiFuel, които са все по-актуални и търсени. Също така моделът позволява да се конфигурира и в изпълнение Maxi, дължината на автомобила се увеличава с 47см, а товарният обем достига 4,2 м3, който е най-големият за този клас автомобили. В цялата ни моделна гама разполагаме със задвижване на четирите колела 4Motion. Определено расте и броят на клиентите, които дори в лекотоварната гама избират автоматична трансмисия DSG.

Как виждате развитието на   автомобили в перспектива, къде мислите да фокусирате усилията си?

Определено би било самозалъгване, ако кажем, че очакваме лесни години. Вземайки предвид цялостната икономическа ситуация трябва да бъдем подготвени за много динамика в положителен и отрицателен аспект. В тази непрекъснато променяща се среда просто няма строго дефинирана формула за успех. Въпреки това се надявам, че Фолксваген Лекотоварни автомобили ще продължи тенденцията на силно представяне от предходни години на българския автомобилен пазар.

Caddy

Кои са новите или актуални модели, които мислите да  лансирате в близко бъдеще?

Тази година акцентът в моделната ни гама са lifestyle моделите – Caddy Edition 30 и Cross Caddy. Изключително интересни предложения, насочени към по-авантюристично и спортно настроени хора. Това са модели, които не са типични за лекотоварната гама, но са доста атрактивни. През 2014г. не очакваме нови модели, но ще се подготвяме усилено за следващите години, през които последователно ще въведем новите генерации на Caddy, Transporter и Crafter.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: