pixel

Европейската сметна палата ще проверява как се харчат парите за пътища в България

magistrala

Европейската сметна палата е започнала проверка за начина, по който се строят финансираните с европейски средства пътища в България, съобщи сайтът на институцията. Проверка ще бъде проведена също и в Чехия, Полша и Испания, които са част от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

Проверката ще проследи напредъка на строителството на части от транспортната мрежа в четирите държави, както и поддръжката на вече завършените пътища. Обект на проверката ще бъде дали и самата Европейска комисия контролира спазването на сроковете и дали финансирането отива по предназначение.

„В последните десетилетия финансирането от ЕС е помогнало да се подобрят транспортните връзки между държавите членки и техните региони, но в пътната мрежа все още съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет“, заяви Джорде Пуфан, който ще отговаря за одита. Според него е възможно цялата основна мрежа на ЕС да не бъде завършена навреме.

В периода 2007 – 2020 г. отделеното еврофинансиране за пътна свързаност на държавите и техните региони възлиза на 82 млрд. евро, а основни бенефициенти са централно и източноевропейските държави членки на ЕС. Проектите в България, които са получили финансиране, са лотовете от автомагистрала „Струма“ и тунел „Железница“, Южната дъга на околовръстния път в София, жп линията Елин Пелин-Костенец и други първокласни, второкласни и третокласни пътища.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: