pixel

Екологична къща от дърво, слама и корк в италианската провинция

LCA Architetti

LCA Architetti използва корк, слама и дървен материал за изграждането на семпла и устойчива къща с изглед към гората в малкото градче Магнаго, Италия.

С подходящо име „Къща от дърво, слама и корк“, жилището близо до Милано е поръчано от млада двойка, която иска да живее по-устойчиво и в по-близък контакт с природата. Дизайнът на LCA Architetti се опитва да запази фокуса върху селските околности, като същевременно минимизира въздействието на дома върху околната среда.

Това се подпомага с използването на естествени и рециклируеми строителни материали, включително сглобяема дървена конструкция, сламена изолация и облицовки, изработени от корк – възобновяем и устойчив изолационен материал, който се добива от кората на корковия дъб.

„Клиентите искаха дом в пряк контакт с природата, здрава и екологична сграда, където да могат да се насладят на малките неща – каза основателят на студиото Лука Компри. – Къщата трябваше да се роди от земята и да има цветовете на земята, на обработваните полета, които я заобикалят. Композицията е умишлено проста и примитивна, модел са старите плевни, все още присъстващи в района.“

LCA Architetti

Размерът и формата на „Къщата от дърво, слама и корк“ са по модел на съседните сгради, което включва серия от стари селскостопански плевни. Лишена от орнаменти, тази форма определя текстурираната коркова облицовка като фокус на дома. Използването на корк осигурява топлинно ефективна облицовка за къщата, която заедно с изолацията от слама помага да се сведе до минимум енергийното потребление на сградата. Сламата, използвана за изолиране, е изцяло придобита от оризови растения, изхвърлени от местните фермери.

Множество слънчеви панели на покрива и въздушната термопомпа спомагат за допълнително намаляване на потреблението на енергия в сградата.

На приземния етаж има кухня, спалня и кабинет, заедно с две бани, перално помещение и хол с двойна височина.  На мецанина се помещава малка фитнес зала, заедно с втора спалня, баня и друг кабинет. Всекидневната, която се намира в сърцето на къщата, е оградена от голяма остъклена стена, която нарушава монолитната коркова облицовка.

Обзавеждането е завършено в минималистична палитра от дъбово дърво, керамика и камък.  Това действа като продължение на обикновената външна форма на дома и помага да се запази фокусът върху гледките отвън.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: