pixel

Двудневно работно ателие „Мисли велосипедно

велосипед

Източник: dnevnik.bg

Велосипедите като равноправно средство за придвижване в града ще обсъждат архитекти, урбанисти, проектанти на пътна инфраструктура и други професионалисти в областта на пътното движение. Сред тях и главният архитект на София Петър Диков заедно с експерти от неговия екип.

Конкретни примерни проекти за включване на велосипедното движение в софийски улици също ще бъдат обсъдени. Това ще стане в рамките на двудневен семинар „Мисли велосипедно“ (5-6 февруари 2013) в София.

Инициативата „Мисли велосипедно“ (Think-Bike) е първият от поредицата семинари в различни градове на страната, част от проекта „Всички на колело“ (Bike`emall) за популяризиране на велосипедния транспорт в България.

Основни лектори ще са експертите по устойчив транспорт и велосипедна инфраструктура Вим ван дер Вайк и Том Ходефрой, представители на Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy – публично-частна мрежа, която работи в сферата на градското планиране и мобилността).

Те ще разкажат за развитието на велосипедното движение в Холандия и поврата през 70-те, когато колелото започна да се превръща в масово и пълноправно средство за придвижване.

Ван дер Вайк и Ходефрой ще дадат и конкретни примери и практики от Холандия и други страни, в които са работили, ще предложат и идеи за практически решения конкретно за София.

Поканени са представители на Комисията по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението в Столичния общински съвет и общински предприятия, ангажирани с велосипедната инфраструктура.

Други важни теми, които са заложени в програмата на семинара, са: пътната безопасност, устойчивост на безопасността и велосипедистите; кръстовища; проектиране на подлези, рампи и др.; велосипедни паркинги; настилка за велосипедните алеи.

Софийски специалисти, ангажирани с градско планиране, ще могат да представят за обсъждане специфични казуси, с които се сблъскват при проектирането на велосипедната инфраструктура в столицата.

Големи компании като HP и SAP ще споделят опита си в насърчаване на служителите им да използват велосипеда като алтернатива на личния автомобил.

По инициативата Bike`emall работят Сдружение „Велоеволюция“ и Taofes, консултантска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество.

Bike`emall („Всички на колело“) ще организира в София всеки месец събития, в които ще има изненада, три работни ателиета Think-bike, лекции по пътна безопасност за ученици. Предвидена е и подкрепа за развитието на Велоеволюция.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: