pixel

Еко къщички от пясък близо до Абу Даби

abu dabi

Пустинният пейзаж около Абу Даби е дом на някои редки видове, сред които е и арабският орикс. Някога местообитанието му се е простирало от Синайския полуостров през Леванта до Месопотамия, но днес са останали само няколко региона. Въпреки че популацията отново се е увеличила благодарение на програмите за реинтродукция и защитените зони, животните с елегантните рога все още се считат за застрашени.

Всеки, който би искал да наблюдава тези красиви животни в естествената им среда, би могъл да го направи от хотела или по-скоро от една от 25-те еко къщички. Агенцията за околната среда на Абу Даби планира да създаде устойчиви възможности за нощувки с цел повишаване на осведомеността за биологичното разнообразие на региона. Ето защо тя обяви архитектурен конкурс заедно с международната платформа Beebreeders.

Не строим за вечността
Екип от италиански архитекти – Егидио Кутило, Джузепе Рикуперо, Стефания Широ и Енрико Капани – разработи проекта победител. Журито на Beebreeders похвали „уникалния концептуален подход“. Къщите са проектирани така, че да могат да бъдат демонтирани след време и останките им отново да станат част от пейзажа.

Абу Даби

Използвайки 3D принтиране и пясък, се създават конструкции или по-скоро дебели стени, които предпазват от топлината на пустинята. Между тях могат да се поставят сглобяеми жилищни единици. Тези единици могат да се демонтират на съставните си части и да се сглобят на ново място, докато пясъчните стени постепенно се сливат с околната среда.

Фаворит на Агенцията за околната среда в Абу Даби обаче е друг проект. Той предвижда изграждането на помещения за нощувки, чиято форма наподобява рогата на антилопата. Архитектът Лили-Лав Топпар предлага корк като строителен материал.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: