pixel

ЕК одобри над 44 млн. за Габрово

evropari

Европейската комисия одобри предоставянето на над 44 млн. евро от регионалните фондове на ЕС за първата фаза от изграждането на обходния път на Габрово. Този голям проект има за цел да се изгради път около град Габрово, за да се изведе движението извън града. Това ще допринесе за намаляване на задръстванията, замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване, както и на пътно-транспортните произшествия.

„Габрово е един от най-успешните в усвояване на еврофондовете градове в България, затова не се съмнявам, че и тези 88 милиона лева европейско финансиране ще постигнат отлични резултати. С тяхна помощ ще бъдат построени или ремонтирани общо 23 км пътища в и около Габрово.
Така транзитният трафик ще заобикаля града, за да бъде той по-чист, а придвижването в него – по-бързо и безопасно. Пожелавам на габровци и гостите на града им бърза реализация на един чудесен проект“, заяви заместник-председателят на ЕК с ресор „Бюджет и човешки ресурси“ Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС.
Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу каза: „Искам да подчертая колко важна е транспортната инфраструктура за една страна, а в случая тази инвестиция ще окаже значително въздействие върху качеството на живот на хората.“
Проектът се финансира в рамките на българската оперативна програма „Транспорт“. По линия на Кохезионния фонд Европейския съюз ще отпусне 44,5 млн. евро от общата инвестиция в размер на 55,6 млн. евро.
Това е „голям проект“ с общ размер на инвестициите (с включен ДДС) на стойност над 50 млн. евро и следователно подлежи на специфично решение от страна на Европейската комисия.
Проектът включва ремонт на 11 км съществуващи пътища, изграждане на 12 км нови пътища и изготвяне на концептуален проект за последващи дейности за удължаване на обходния път на юг от Габрово и изграждане на тунел под връх Шипка.
Решението за съфинансиране за този проект е част от програмния период 2007 – 2013 г.
По линия на политиката на сближаване на България е предоставено финансиране в размер от близо 6,9 млрд. евро за периода 2007 – 2013 г. и 7,6 млрд. евро за периода 2014 – 2020 г.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: