ЕК одобри 274 милиона евро съфинансиране за магистрала „Струма“ в България

ЕК

Източник: focus-news.net

ЕК одобри финансиране в размер на 274 милиона евро от Европейския кохезионен фонд за магистрала „Струма“, един от големите инфраструктурни проекти в югозападна България. Очаква се, освен осигуряването на по-бърза и по-безопасна транс-европейска връзка за европейските шофьори и превозвачи, над 600 000 местни жители да се възползват от съкратеното време за пътуване, по-добрите условия за околната среда и свързаност, повишаваща привлекателността на техния регион за бизнес и инвестиции, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Във връзка с това решение комисарят по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан заяви: „Този проект прави региона по-конкурентоспособен и по-привлекателен за инвеститорите. Освен че създава подходящи условия за растеж и заетост, той осигурява по-безопасна и по-устойчива инфраструктура за българските граждани и за целия вътрешен пазар.“

Проектът е част от Приоритетен проект 7 от Транс-европейската мрежа за транспорт и засяга изграждането на скоростен път между Долна Диканя и Благоевград (два лота) и от Сандански до ГКПП Кулата. Общата дължина на участъците е 68.5 км. Предвижда се те да бъдат завършени до 2015 г. Проектът включва и подготовката за изграждане на по-сложния участък Благоевград – Сандански (лот 3) през програмния период 2014 – 2020 г., който ще включва тунели през Кресненското дефиле.

Инвестицията е осигурена по приоритет „Развитие на пътна инфраструктура по Транс-европейски и основни национални транспортни оси“ от Програма „Транспорт“ (финансирана от ЕС) за периода 2007 – 2013 г. Кохезионният фонд ще финансира 274 млн. евро от общата стойност на проекта (342 млн. евро).

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: