pixel

Ефективно отопление в офис сгради – съвети за инвеститорите от Hoval

Hoval

Офис сграда Abeno Harukas в Осака, Япония. Височина 300m, 60 етажа и ефективна система за отопление с кондензни котли UltraGas от Hoval

Офис сградите все повече изискват прилагането на ефективно решение за отоплителна система в резултат на все по-високите изисквания по отношение на благоприятен микроклимат в помещенията.

Комбинацията от кондензни котли и соларни панели представляват енергийно-ефективна алтернатива на традиционните отоплителни системи, осигуряващи комфортна работна среда в офис сградите.

Главната цел на съвременните отоплителна система в офис сградите е да се поддържа високо комфортно отопление с възможно най-малка консумация на енергия. Поради това, тенденцията за инсталиране на нискотемпературни източници на топлина, работещи с природен газ се вижда по-често. Това са предимно кондензни котли, осигуряващи топлина по високоефективен начин. Кондензните газови котли са решение с най-високата ефективност на работа като използва топлината от кондензацията, съдържаща се във водната пара, която се образува по време на изгарянето на природния газ. Широката гама от производители ни дава възможност да се избере най-ефективното решение за всяка инвестиция, като се вземат предвид, както икономически, така и технически критерии.

Защо кондензни котли?

Използването на съвременни кондензни котли гарантира икономии, като спестявания на годишното потребление на гориво е около 30% в сравнение с традиционните котли. Също така това носи висока ефективност на работата на устройството – независимо дали става въпрос за малък стенен котел или голям стоящ котел предназначен за отоплението на цялата сграда. В конвенционални котли, температурата на изгорелите газове остава доста висока, така че водната пара, съдържаща се в тях не кондезира. Точно обратното се случва в кондензния котел. Горивните газове са дълбоко охладени под т.нар. точка на оросяване на водната пара, при която започва кондензация. Топлината от кондензация се освобождава от водната пара и се възстановява и прехвърля към топлоносителя вода. Така например, димни газове в кондензния котел са с температура 1000°С при горелката и се охлаждат и изхвърлят извън котела с температура около 50-60°С.

Избор на котел с подходяща мощност е едно от основните изисквания за комфорно отопление в офис сгради, както и икономическото и екологично използване на цялата отоплителна инсталация. По тази причина Hoval има редица устройства, които се предлагат – котли на средна и висока мощност, които работят на нискотемпературен режим. Това значи, че котелът може да работи с променлива температура на водата, обикновено в режим спрямо прогнозата за времето. Кондензните газови котли успешно работят в синхрон със слънчеви колектори, като се гарантират минимални разходи за отоплението на сградата  и се използват за производството на битова гореща вода или за подпомагане на централното отопление.

Кондензния бойлер UltraGas® Gas

Hoval

Нека да разгледаме следното сравнение в тази таблица:

Сравнителна таблица и срок на откупуване
Цена газ, лв/m³ 0.71
Мощност, kW 500
Вид котел Ниско-температурен котел UltraGas® Gas кондензиращ котел
Първоначална инвестиция в лв.  21 800 49 400
Консумация на газ, m³/h 55,58 47,1
Примерни годишни работни часове 2000
Приблизителни разходи за газ в лв. 78 921 66 882
Сравнителни годишни спестявания от газ в лв. 0 12039
Приблизителен срок в години на изплащане на разликата в инвестицията 2,29
Приблизителен живот на котела в години 15 20
Възможни спестявания през приблизителния живот на котела в лв. 0 213 175

Видно е, че дори и да инвестираме в два пъти по-скъп котел, поради по-ниската му консумация на газ след около две години,  разликата в първоначалната инвестиция се изравнява.

От тук нататък всяка година до края на проектния живот на котела спестяваме добра сума пари (над 200 хил.лв), които може да инвестираме в бизнеса или свободното си време. Освен това, по-ниската консумация на газ води до намалени вредни емисии, а и котелът заема по-малко място има по-дълъг живот и по-лесно обслужване. Ако вземем предвид и покачващите се постоянно цени на газта, то отговора  е само един: по-скъпата инвестиция ще ни спести повече пари и ще щади околната среда, в която ще трябва да живеят и децата ни.

Безплатна слънчева енергия за БГВ чрез използване на слънчеви колектори

Повишаването на цените на твърдите горива и електроенергията, кара много инвеститори да изберат възобновяеми енергийни източници под формата на слънчеви колектори. Нарастващото екологично съзнание се определя от факта, че освен икономически причини има и екологични съображения, които взимаме под внимание. Това е така, защото слънчевата енергия се използва успешно не само в домакинствата, но и в офис сгради и обществени сгради, които имат положително въздействие върху икономическия баланс и експлоатацията на сградата.

В офис сградите най-общата цел е инсталирането на система със слънчева енергия, която да осигурява битова гореща вода, а не чак толкова за подпомагане на централното отопление, тъй като използването на битова гореща вода е необходимо през цялата година, а най-голямото количество енергия, която  получаваме от слънцето е през лятото. Изборът на голяма система със слънчеви колектори е обект на по-различни правила, спрямо стандартните, малки системи, които се използват за еднофамилни къщи. Затова  Hoval с дългогодишния опит, който има на базата за определяне на нуждите и характеристиките на сградата на инвеститора, позволява изборът на размера на слънчевата енергийна система, повърхността на слънчевите колектори и обема на водосъдържателите.

Hoval

Използването на ултра тънките колектори UltraSol изглежда разумно от икономическа гледна точка. С нарастване на системата се увеличава и  ефективността на работата, както и икономията от събраната енергия. Затова  употребата на слънчеви колектори носи големи предимства особено за офис сгради.

Соларните  панели UltraSol:

Hoval

Инсталация на покрива

Подготовката за такава инвестиция трябва да започне с оценка на възможността за инсталиране на колектори в незасенчен район. Благодарение  на най-високата ефективност, монтажът на панелите трябва да се извърши на покрива на сградата, при условие, че тя е плоска. Независимо от местоположението на сградата, соларите могат да се позиционират, така че да бъдат с южно изложение.  В случай на по-полегат покрив и липсата на южно изложение, възможностите за разполагане на колекторите са ограничени. Всякакви подкрепящи структури, особено сложните увеличават разходите за инвестициите. Офис сградите имат среден разход на вода от 7 dm³/на човек, откъдето идва и оптималното решение за прилагането на буфери за съхранение на битова гореща вода, капацитетът, на които трябва да бъде изчислен съобразно броя хора, обитаващи сградата и съответната консумация. За големи сгради необходимите бойлери стигат до няколко тона, така че е необходимо да се намери отопляемо пространство, където те да се поместят.

Hoval

Монтажът на плосък покрив се извършва чрез използването на бетонов фундамент или чрез закрепващи стойки. Този метод се прилага, когато наклонът на покрива е много малък. В зависимост от приложението на системата дали е за отопление или топла вода за битови нужди, може да бъде избран ъгъл на монтаж от 30 до 60°.

Колекторите UltraSol са два типа UltraSol с ефективност 85,1% и UltraSol Eco, които са икономичната версия и са с ефективност 79,7%. На външен вид са еднакви, разликата е в площта на медната серпентина вътре в соларите. Соларите могат да са в два варианта: хоризонтален, вертикален. Дизайнът и материалите са подбрани от Hoval така, че да се постигне минимална височина на конструкцията (само 54 mm), както и изключително малко тегло 39 kg. Благодарение на лесната система за монтаж и хидравлично свързване, двата типа колектори са подходящи за всякакъв вид монтаж – на покрива, във покрива, на плосък покрив или на свободно стояща конструкция.

Процентно съотношение според небесната ориентация

На графиката е показано процентното съотношение при разположението на слънчевите колектори.

Hoval

Ако искате да научите повече за кондензните котли, вижте следните видеа:

Принцип и начин на работа на кондензен котел – видео.

Чисто, ефективно и икономично отопление с газова кондензна технология – видео.

Ако искате да научите повече за слънчевите колектори:

Надникнете в завода на Ховал  и вижте как се произвеждат слънчевите колектори UltraSol в полите на Алпите – видео.

И накрая малко ведро настроение с колегите ни от Hoval Italy – видео.

Свържете се сега с експертите Hoval и вземете най-добрата оферта за Вас или Ваш клиент, или направете безплатна консултация относно най-ефективните системи за отопление и топла вода на офис сгради. www.hoval.bg, 0884950886, [email protected].

 

Ховал

Hoval проектира и произвежда цялостни системи за отопление на жилищни и нежилищни сгради, като кондензни газови котли, газо-нафтови котли, котли на биомаса, термопомпи, слънчеви колектори, бойлери и буфери, както и широка гама от вентилационни рекуперативни системи и децентрализирани климатични апарати. Централата на Hoval е във Вадуц, Княжество Лихтенщайн. Днес Hoval предлага широка гама от отоплителни, вентилационни и климатични системи, които участват в комплексни и индивидуални системни решения с оптимален комфорт за всички видове сгради.

Прочетете също: