Душ кабини – достъпният и нужен лукс за всяка баня

baniadom

Покупката и монтирането на душ кабина осигуряват цялостно решение само с един ход, когато пристъпите към обзавеждане за баня. Помещението остава сухо извън заградената площ и намалява рискът от подхлъзване на мокрия под. Има огромно разнообразие от душ кабини на пазара, а най-високият клас осигурява луксозно изживяване в банята. В този материал ще разгледаме различните материали, размери, форми и допълнителни характеристики на кабините.

Материали

При направата на душ кабини често се използва термоформован акрил. Това е силен материал, който е идеален за поддушовото корито. Нерядко ще видите и доста метални детайли в по-видимите части, включително дръжките на вратите и душ системата. Тези детайли обичайно имат хромиран или полиран завършек за бляскав или по-небрежен вид. (В зависимост от вашите предпочитания.) Стъклените части почти винаги са направени от дебело нечупливо стъкло, защитаващо кабината и най-вече нейния ползвател. Дебелината обичайно варира между 4-10 мм. Колкото по-дебело е стъклото, толкова по-скъпа ще е избраната от вас душ кабина.

baniadom

Размери

Най-ниският клас душ кабини заемат място, не по-голямо от стандартен параван за баня. По-големите, например луксозните двойни, заемат далеч повече пространство. Това разнообразие в размерите значи, че ще има душ кабина както за по-голяма, така и за по-малка баня. Разбира се, ако разполагате с повече пространство, ще имате и далеч по-голям избор. Златното правило е, че преди вложението в душ кабина трябва да се провери дали и как ще се вмести тя в банята. Съветът на експертите от Баня Дом е, че при всяко положение кабината не бива да доминира пространството.

Трябва да се има предвид, че във всички душ кабини ще има малко по-малко пространство, отколкото в изложените в каталозите размери. Повечето изискват височина до тавана от поне 2 метра, затова тя трябва да се измери предварително. Не бива да се забравя също, че трябва да има достатъчно пространство пред избраната душ кабина за влизане и излизане без особена трудност.

Форми

baniadom

Формата на всяка душ кабина се отнася до нейния вид от птичи поглед. Квадратните обичайно са по-малки и са идеален избор за по-малки бани. Те са идеални за поставяне в някой от ъглите, оставяйки повече свободно пространство в помещението.

По-малко място оставят правоъгълните. Те са най-вече луксозни и може дори да включват две душ системи за споделено ползване. Доста от кабините имат плъзгащи се врати, което значи, че не отнемат от останалото пространство в банята при отваряне. Някои от по-големите варианти включват и места за сядане, помагащи за допълнително отпускане и отмора под душа.

По-рядко срещани, но и по-стилни, са D-образните душ кабини. При тях задната част е права, с което идеално се прикрепва към стената на банята, а останалите са заоблени. Този вид е чудесен вариант за по-големи бани.

Допълнителни характеристики

По-високият клас душ кабини включват и доста допълнителни елементи. Душ системите с различни глави, например, добавят разнообразие в струите на падащата вода, чиято сила и ъгли добавят терапевтичен и масажен ефект. Водоустойчиви радиа, успокояваща светлина, ароматерапия и Bluetooth колони са други възможни елементи за първокласната душ кабина.

За финал

С душ кабини от каталога на Интер Керамик (Inter Ceramic), които ще срещнете в каталога на Баня Дом, може да постигнете двоен резултат с един ход. От една страна, те позволяват да ограничите душ пространството в мокрото помещение, оставяйки останалата част суха. От друга, може да бъде постигнато луксозно изживяване на достъпна цена. За момента няма измислен по-добър начин да се постигне такова съчетание от варианта с душ кабина.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: