pixel

Дом за стари хора като къщички на елфите

dom-za-hora

Минимализмът в Япония по традиция е свързан с практичност и изчистен дизайн и проектът на архитект Исей Сума за жилище за възрастни хора с ограничени възможности го доказва. Комплексът от 5 постройки, имитиращи палатки, се намира в тих планински район на префектура Шизуока и се нарича „Джика“. Но мнозина го оприличават на група от къщички на елфи.

Проектът е направен за две 60-годишни пенсионерки, които да изкарат зрелите си години в приятна и чиста обстановка и в компанията на социален работник и готвач. Но след реализирането му се оказва, че мястото може да приеме още няколко обитатели. Общата площ на съединените помежду си сгради е 100 кв. м.

В една от тях има дори басейн, в който дълбочината нараства спираловидно, така че достъп да имат и инвалидни колички. В централната, която е и с най-високия покрив, са кухнята и трапезарията. Постройките са покрити с тънки дървени повърхности и отвън изглеждат малки и изключително леки. При влизането вътре обаче се вижда ясно, че са просторни, основният материал е бетон, а покривите са подсилени с греди. В интериора бялото и сивото са главните герои, което създава усещане за чистота и простор.

dom-za-stari-hora

гяогя

dom-za-stari-hora

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: