pixel

До края на годината високите категории строежи с технически паспорти

technicheski-pasporti

До 31 декември 2015 г. е срокът, в който високите категории строежи трябва да разполагат с технически паспорт. „За по-ниските категории той е 31 декември 2017 г. За малките еднофамилни жилищни сгради и вили срокът е до края на 2019 г.“. Това припомни пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Сградите, в които се извършва саниране по националната програма за енергийна ефективност, ще получат паспорти безплатно. Ако сроковете не се спазят на собствениците ще бъде наложена глоба. Тя е в размер от 100 лв. до 300 лв.

Техническият паспорт се изготвя с цел по-лесно управление и поддръжка на една сграда по време на целия й период на експлоатация. Чрез него се установява състоянието на сградата и степента й на безопасност. За сградите ново строителство паспортът се съставя преди те да бъдат пуснати в експлоатация, а за старите той се изготвя след направено обследване, което да покаже техническите характеристики на сградата. Обследването се извършва срещу заплащане, но собствениците заявяват, че не разполагат с необходимите финансови средства, поради което голяма част от сградите все още не разполагат с технически паспорти.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: