pixel

Дизайн за „антропоморфен“ небостъргач в Шенжен

Базираната в Пекин и Чикаго архитектурна практика Adrian Smith + Gordon Gill Architecture спечели конкурса за дизайн на международния център Shinmao Shenzhen-Hong Kong. Новият „антропоморфен“ небостъргач ще бъде скулптурна икона в генералния план на Shenzhen Longgang.

Разположен между подножието на парка Longcheng и националния парк Dayun, той е в непосредствена близост до няколко големи спортни обекта. Новата кула притежава антропоморфни характеристики, които са оформени със силна експресия и висококачествено стъкло с текстурирани слоеве, които определят елементите в нейната форма.

Новата кула, висока приблизително 700 метра, ще бъде символ на международния център и ще служи като символ за новия квартал. Вечер кулата ще предоставя визуално, звуково и светлинно шоу, което ще акцентира върху спортните и развлекателни цели на областта. На върха на кулата ще бъде разположена най-високата панорама в света, както и ресторант, нощен клуб, спа услуги и голям плувен басейн, всички с изглед към Шенжен и отвъд него.

Новата кула е разположена в центъра на генералния план на Shimao Shenzhen Longgang на AS + GG и е основна точка за всеки офис и жилищна сграда в рамките на проекта. Областта със смесена употреба, която обгражда и се свързва с кулата, разполага с петзвезден хотел, офиси и конферентни съоръжения. Голям търговски обект ще заеме североизточния ъгъл на площадката, а северозападната част е предвидена за жилищни сгради.

Планът включва динамично ново обществено пространство, с културен център и основна библиотека. Проектираните места имат отворени и затворени пространства за отдих, туризъм, изкуство, хранене и социални събирания.

Екологичната цел на Международния център е да получи сертификат LEED Platinum, затова устойчивостта на сградата също е основна тема в проекта: стъклото с висока производителност ще се използва за намаляване на топлинните загуби, сградите са ориентирани да отговорят на съществуващите условия за слънчева енергия в околната среда за засилен пасивен слънчев контрол, а стратегическото естествено осветление за вътрешните пространства ще увеличи нивата на комфорт на посетителите на сградата.

Разработката е проектирана така, че ветровете, предимно от изток и североизток, да се насочват към откритите пространства, за да осигурят естествена вентилация в целия обект и да подобрят топлинния комфорт на открито. Комплексът ще разполага и с голям център за обществен транспорт и автобусен терминал, за да могат големи групи от хора да пътуват до и от мястото ефективно.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: