pixel

Димитровден – Ден на стрoителя

stroitel

Денят на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец Мироточиви, наричан още Разпуст, се празнува и като Ден на строителя. Този професионален празник с дълбоки исторически корени е възстановен за българските строители с Постановление на Министерския съвет през октомври на 1996 година.

В народните престави Св. Димитър язди червен кон и от брадата му се посипват първите снежинки.

На този ден завършва периода, за който са наети ратаите, овчарите – от Гергьовден до Димитровден. На места на следващият ден, наречен разпус, става разплащането с работниците. На Димитровден се правят сборове, курбани и служби.

Димитровден е един от най-тачените празници за българите. Според легендите в Тракия Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. В Северна България наричат празника още Разпуст, защото на този ден освобождавали ратаите и гурбетчиите и се договаряли за следващата година. Най-грижовните били дарувани и с един кат нови дрехи, овен или агне. На този ден старите българи от Приазовието гадаели по месечината. Ако тя очертаела пълен кръг, вярвали, че пролетта ще настъпи рано и пчелите ще препълнят кошерите с мед.

Около Димитровден завършвали строежите на новите къщи. Стопани и комшии дарявали зидарите, а баш-майсторът викал над поставения на покрива дървен кръст дюлгерски благослов за Здраве и берекет в новия дом. Обичаят изисквал стопанинът да заколи бял овен и да покани цялото село на освещаването на дома в този ден.

В наши дни празнуват всички строители – архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, работещи в сферата на строителството.
Затова нека днес да празнуваме заедно! Желавам на Вас и Вашите семейства много здраве, късмет и много нови успехи в отговорната ви, благородна и обществено значима професия!

Честит празник!

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: