pixel

Депо за отпадъци в столичен квартал ще бъде превърнато в аквапарк

akvapark

Столичната община предвижда да превърне до 2020 г. депото за строителни отпадъци в кв. „Враждебна“ в парк с водни атракции, зони за отдих и офроуд трасета. Това обяви зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска, цитирана от „Сега“.

Закриването на депото и превръщането му в място за развлечение е заложено в програмата за управление на отпадъците до 2020 г., която Столичният общински съвет прие вчера.

Общата площ, на която е разположено депото, е 600 декара, като в рекултивацията на съоръжението ще бъдат заложени над 30 млн. лв., каза още Бояджийска.

„Тази голяма общинска територия имаме възможност да оползотворим по възможно най-добрия начин, след 5 години да имаме закрито депо“, добави тя.

Една част от финансирането ще бъде по оперативна програма „Околна среда“, без да уточни за каква сума точно става въпрос. За по-голямата част от амбициозната си идея общината ще се надява на публично-частно партньорство, като вече има заявен интерес към офроуд трасето.

Подобен проект се реализира в момента за старото депо в Долни Богров. Закриването на депото там започна в края на 2012 г. и трябваше да приключи за три години, но Бояджийска обясни, че то ще бъде напълно закрито чак през 2020 г.

До момента е завършена дейността по изграждането единствено на първото му ниво, като депото ще бъде напълно закрито след още 5 години. Площта на депото е 427 декара.

Общата стойност на проекта е 36 млн. лв. Заради забавянето на завода за боклук в края на 2012 г. общината реши едновременно да затваря депото в Долни Богров, но и да го ползва за сметище още известно време, за да не се стигне до боклучена криза.

Това е възможно, защото при рекултивацията на терена със стария боклук се изземат обеми смет, за да се направи изолацията. След това те се връщат, но заради обработката на площите е възможно да се получат дупки, които трябва отново да бъдат запълнени – в случая с боклук. И до 2020 г. трябва да се появи лесопарк с 80 хил. дървета.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: